Un nou dispozitiv pentru tratamentul de urgenta in caz de alergie severa

Sursa medicala: Universitatea Rice

Ceasul EpiWear ar putea inlocui clasicul EpiPen, seringa folosita de persoanele care sufera de alergie severa pentru a-si administra de urgenta adrenalina.

Reacțiile alergice severe pot duce la complicații extrem de grave, inclusiv la șoc anafilactic și la moarte. De aceea, persoanele care suferă de alergii puternice trebuie să aibă mereu la îndemână un EpiPen, adică o seringă specială, pentru a-și administra de urgență o injecție cu andrenalină. Din păcate însă, aceste dispozitive au multe neajunsuri: sunt masive, greu de trasportat într-o geantă și există riscul să se piardă sau să se rătăcească.

Prin urmare, Justin Tang, student la Universitatea Rice și diagnosticat cu o alergie severă la alune, s-a gândit să inventeze un dispozitiv mai comod și mai simplu de folosit. Astfel a apărut EpiWear, ceasul cu seringă integrată, care se desface pentru a administra epinefrină (adrenalină) atunci când este nevoie.

Vezi și Alergia la soare. Ce este și cum poate fi prevenită

Ceasul se poartă pur și simplu la mână și în acest fel poate fi folosit extrem de repede în caz de urgență. Nu mai există riscul de-a se rătăci prin geantă sau de-a se pierde.

„Sunt conștient de problema pe care o am și știu că dacă nu am la mine seringa îmi risc viața, dar este foarte incomod să car peste tot dispozitivul EpiPen, chiar și atunci când ies în club cu prietenii sau la un restaurant”, a explicat Tang.

Ceasul conceput de Tang și de colegii lui de la Universitatea Rice are un sistem de siguranță, astfel încât seringa să nu fie acționată din greșeală. Dispozitivul este format din trei părți care se pliază împreună: un arc puternic, seringa cu adrenalină și acul.

Aceste secțiuni sunt pliate și se vor desface doar atunci când este nevoie de injecție. Prin apăsarea unui buton, arcul de siguranță este eliberat și seringa intră imediat în coapsă, ca să administreze substanța salvatoare. De asemenea, seringa are o cantitate mai mică de adrenalină decât un EpiPen – doar atât cât este necesar pentru o doză de urgență: 0,3 ml.

Desigur, noul dispozitiv are nevoie de îmbunătățiri, recunoaște Tang, inclusiv la nivel de design. Chiar și așa însă, este mult mai comod de purtat decât o seringă masivă. În plus, dispozitivul ar putea fi și mult mai ieftin ca actualele seringi cu adrenalină.

Șocul anafilactic este o reacție alergică severă, extrem de periculoasă, care apare atunci când pacientul care suferă de o alergie ia contact cu substanța alergenă. Aceasta poate fi un aliment (cel mai des este vorba de alune, ouă, fructe de mare, pește), venin de insectă (albină sau viespe), dar și un medicament care conține o anumită substanță pe care organismul său nu o tolerează.

Primele simptome ale șocului anafilactic sunt erupțiile cutanate, urmate de mâncărime, strănut, respirație îngreunată, greață, amețeli, palpitații, hipotensiune, leșin, convulsii. Această reacție alergică acută necesită tratament de urgență, prin injectarea unei doze de adrenalină (0,3 – 0,5 ml). De asemenea, trebuie administrate antihistaminice, la un interval de 6 ore, până la dispariția simptomelor.

Sursa: Daily Mail

Citește și Alergii alimentare. Poate tehnologia să facă diferența?