Alergii alimentare. Poate tehnologia să facă diferența?

Numărul persoanelor care suferă de alergii alimentare este în continuă creștere. Statistic, numărul celor care o formă sau altă de alergie alimentară s-a dublat în ultimul deceniu, iar un studiu din 2013 a constatat că formele de alergii alimentare care se manifestă la copii a crescut cu aproximativ 50%, între 1997 și 2011.

Tehnologia nu poate oferi un leac miraculos pentru cei care suferă de o formă sau alta de alergie sau de alergii alimentare, dar pot ajuta pentru a gestiona eficient problema. Mai multe startup-uri și proiecte universitare de cercetare sunt în căutarea de soluții practice pentru aceste provocări.

Iată care sunt primele rezultate și cum poate tehnologia să ofere soluții celor care suferă de alergii alimentare.

New Picture (1)

New Picture (2)

Nima 6SensorLabs este un dispozitiv care poate detecta cantități infime de gluten din alimente. Senzorul depistează a 20-a părte per milion (PPM) sau mai puțin, adică tot atât cât cere obligativitatea de a nota produsele care conțin guten, conform normelor din UE, doza fiind considerată pragul de siguranță pentru majoritatea persoanelor care suferă de alergii la gluten.

Nima este un laborator de buzuar și utilizează analiza chimică efectivă și nu o scanare de spectrometrie cum sunt alte dispozitive similare. Nima are nevoie de două minute și o probă din alimentele pe care vrei să le consumi pentru a spune dacă conțin urme de gluten sau nu. Deși nu este tocmai mic, dispozitivul este considerat un vârf tehnologic și a fost considerată una dintre cele mai bune invenții ale anului 2015.

New Picture

Primul dispozitiv de detectare complex este în prezent în curs de pregătire și este estimat a fi lansat în cursul anului 2017. Se numește Amuleta și este creația cercetătorilor de la  Universitatea Yale. Amuleta este un colier elegant cu puteri speciale.

Există dispozitive care știu câte calorii mănânci?

Amuleta poate detecta câteva tipuri de alergeni, dintre cei care au cel mai mare potențial de a provoca alergii alimentare, în doar câteva minute. Tehnologia este destul de sensibilă pentru a detecta niveluri de alergen de până la o parte dintr-un trilion, cu mult sub limitele tolerate  de Uniunea Europeană pentru etichetare de siguranță.

Amuleta nu pleacă de la ideea că este infabilă astfel că există și o a doua linie de apărare. La lansare produsul va fi testat doar pentru alergeni de arahide scopul producătorului fiind de a adapta Amuleta pentru tipurile de alergeni care declanșează alergii alimentare la fiecare utilizator în parte, adică de la gluten și coriandru, la alune, nuci și soia.

Citește și: E-uri periculoase pentru sănătate: 4 aplicații gratuite

Alergiile alimentare nu sunt singura mare problemă. Alergenii din aer sunt la fel de periculoși și pot produce reacții dintre cele mai neplăcute. În aer se găsește polenul, praf și mucegai, iar pentru o persoană cu alegii viața devine un coșmar.

tzoa-2-1460118937-E8MA-full-width-inline
Cue TZOA  este un dispozitiv de tip wearable care măsoară alergenii din mediu, nivelurile de poluare, umiditate, radiațiile UV, temperatura si particulele de alergen. Informațiile sunt transmise la o aplicație care poate rula pe un smartphone. Ușor de purtat – dispozitivul de analiză a calității aerului, în fapt un senzor, pare o broșă, monitorizează calitatea aerului din spații închise, iar aplicația oferă recomandări în timp real, de exemplu evitarea unui parc, a unei anume zone dintr-un oraș și așa mai departe.

Cue TZOA este suficient de sensibil pentru a recunoaște particule foarte mici, de până la 10 microni (alergeni din aer) și 2,5 micrometri (noxe din aer), datorită unui laser optic combinat cu o fotodiodă.

Te-ar mai putea interesa și Dispozitive wearables, generația a doua. Noi oportunități