E-uri periculoase pentru sănătate: 4 aplicații gratuite

Descarcă-le pe telefon și află ce E-uri periculoase conțin alimentele pe care trebuie să le elimini din dietă! Unele funcționeză și fără acces la Internet

Consumul de alimente hiperprocesate, bogate în E-uri, cunoscute și sub denumirea de aditivi alimentari, continuă să îngroașe rândurile persoanelor obeze sau care suferă de diabet, boli cardiovasculare, cancer și alte afecțiuni cronice. Pentru a afla cât de inofensive sau, din contră, cât de periculoase sunt astfel de ingrediente, descarcă pe smartphone-ul tău una dintre următoarele patru aplicații gratuite.

Citește și TOP 3 aplicații Android pentru slăbit

Etichetele alimentelor se pot dovedi adevărate enciclopedii, din cauza denumirii complicate a anumitor ingrediente, în spatele cărora se ascund diverse reacții adverse și pericole asociate pentru sănătate.
Din fericire, „dicționarul explicativ” al acestor substanțe poate fi ușor asimilat telefonului mobil, cu ajutorul acestor aplicații speciale, care îți vor ușura misiunea de a distinge alimentele sănătoase de cele nocive:

• Info E-uri aditivi alimentari

infoeuri

Această aplicație în limba română poate rula indiferent că ai sau nu conexiune la internet. Pentru a afla informații despre un anumit aditiv care ți-a atras atenția, este suficient să introduci numele acestuia, fie sub forma „E” urmat de cifrele corespunzătoare, fie după denumirea lui. Nu este nevoie să scrii întreaga denumire a substanței cu pricina, pentru că motorul de căutare îți va oferi sugestii pe măsură ce tastezi – o bilă albă pentru dezvoltatorii acestei aplicații, mai ales că numele aditivilor este, de multe ori, foarte greu de pronunțat, darămite de scris. Aplicația îți pune la dispoziție toate denumirile sub care este cunoscut aditivul respectiv, gradul de risc (suspect, periculos, inofensiv – afișat sub forma unor simpatice smiley faces), posibile reacții adverse, contraindicații și doza zilnică recomandată sau admisă.

• Eat Informed – Food Additives

EatInformed

„O altă aplicație banală pentru E-uri”, ai putea spune. Însă nu e tocmai așa. Baza de date cuprinde peste 500 de substanțe chimice ori naturale utilizate în industria alimentară, iar prezentarea vizuală a informațiilor este friendly user. Fiecare ingredient este încadrat într-un chenar colorat (galben, verde, roșu sau gri – în funcție de gradul de risc) și are o descriere completă privind rolul pe care îl joacă în compoziția alimentelor. De asemenea, descărcând această aplicație pentru E-uri, vei afla care sunt riscurile la care te expui consumând un anumit aliment și dacă acesta este potrivit vegetarienilor, veganilor sau persoanelor de diferite culte religioase (de exemplu, ar putea conține carne de porc, aliment interzis la musulmani). Totodată, sunt specificate categoriile mai predispuse la apariția anumitor reacții adverse, cum ar fi copiii hiperactivi, gravidele, persoanele cu diverse forme de alergii sau care suferă de astm.

Te-ar putea interesa și Calendar fertilitate – 5 aplicații gratuite

O noutate bine-venită este și secțiunea de iconițe cu steaguri, care relevă statusul legal al ingredientului căutat pe diferite continente. De exemplu, folosirea E103 în produsele alimentare, un colorant interzis în Europa începând cu anii ’80, este în continuare permisă în Noua Zeelandă, Australia și America. Așadar, cu cât mai multe steaguri pe ecran, cu atât mai sigur! Singurul minus al acestei aplicații ar putea fi prezența reclamelor care rulează în josul paginii.

• E-inspect Food Additives

Einspect

Dacă te deranjează prezența reclamelor, această aplicație gratuită pentru identificarea E-urilor periculoase este ceea ce cauți. Numele și descrierea ingredientului sunt încadrate în chenare colorate de dimensiuni mari, o caracteristică utilă mai ales în cazul persoanelor care nu au o vedere foarte bună.

Află mai multe detalii despre Lentila inteligentă pentru pacienții cu glaucom

Ratingurile acordate aditivilor se bazează pe cele mai recente studii și sunt updatate periodic, ceea ce crește gradul de încredere în privința veridicității informațiilor.

• E-Codes Free: Food Additives

Ecode free

Aceasta este o aplicație gratuită pentru E-uri, care se diferențiază de restul celor prezentate anterior prin viteza de căutare și prin interfața simplă și prietenoasă. Un mare avantaj al acestei aplicații este că se pretează inclusiv telefoanelor cu ecran tactil ce au un procesor mai „leneș”. Mare parte dintre noi am trecut prin corvoada numită „de ce nu mai apare odată tastatura aia?” și știm cât de enervantă este așteptarea, mai ales în secolul vitezei. Odată ce deschizi aplicația, pe ecran vei avea o „tastatură” improvizată pe două rânduri, care cuprinde cifre de la 1 la 10. Aceasta te ajută să cauți rapid E-urile care te interesează și nici măcar nu trebuie să apeși Enter, deoarece descrierea apare pe ecran pe măsură ce tastezi numărul sau denumirea care te interesează.

Toate aplicațiile pot fi descărcate din Google Play și funcționează pe toate dispozitivele cu sistem de operare Android sau iOS.

Cauți o aplicație să te lași de fumat? Noi am găsit patru. Încearcă-le și scapă de acest viciu!