Lentilă inteligentă pentru pacienții cu glaucom

Pacienţii cu glaucom – una dintre cauzele principale ale orbirii – pot beneficia de o lentilă de contact inteligentă, care urmăreşte progresul bolii şi care îi identifică astfel pe cei la care riscul de orbire este mai ridicat.

 

Dr. C. Gustavo De Moraes, profesor asociat la Columbia University Medical Center în New York şi colegii săi au efectuat un nou studiu ale cărui rezultate au fost publicate recent în revista Ophthalmology.
Glaucom este un termen folosit pentru a defini un grup de boli caracterizate prin deteriorarea progresivă a nervului optic, care poate duce în cele din urmă la pierderea vederii. Conform datelor Glaucoma Research Foundation, glaucomul este a doua cauză a orbirii la nivel mondial.

În acest moment, progresul pacienţilor cu glaucom este urmărit prin intermediul unor examane oftalmologice cuprinzătoare, în cadrul cărora medicul evaluează presiunea intraocularăpapila nervului optic, unghiul de drenaj şi câmpul vizual.

Încearcă aceste Aplicații mobile care îți arată cât de bine vezi

Dr. De Moraes şi colegii săi au sesizat însă aceste teste oferă doar date instantanee la un anumit moment şi , în plus, tensiunea intraoculară creşte de obicei noaptea când, desigur, nu au loc consultaţii.

Se pare însă există o soluţie la această problemălentila de contact cu senzor integrat care monitorizează presiunea intraoculară timp de 24 de ore din 24.

Datele culese de lentila inteligentă identifică pacienţii cu glaucom cu evoluţie rapidă a bolii

Pentru studiu, cercetătorii au testat lentilele Sensimed Triggerfish pe 40 de pacienţi cu vârste între 40 şi 89 de ani, care se aflau sub tratament pentru glaucom cu unghi deschis. Timp de 2 ani, fiecare pacient a fost supus la minimum 8 consultaţii oftalmologice pentru a determina evoluţia bolii. La capătul acestor 2 ani, au fost identificaţi 20 de pacienţi cu evoluţie lentă şi 20 cu evoluţie rapidă.

În timpul studiului, li s-a cerut pacienţilor poarte permanent lentilele inteligente, inclusiv în timpul somnului.

Lentilele din silicon conţin un micro-sensor care înregistrează orice modificare a curburii, modificare care constituie un indicator al presiunii intraoculare. Când curbura se modifică, un semnal electric este trimis unei antene fără fir aflată în jurul ochiului şi de aici la un recorder purtat de către pacient, de unde ajunge la medic prin Bluetooth.

Cercetătorii au descoperit pacienţii care aveau cele mai mari valori ale curburii în timpul noptii şi care aveau un număr mai mare de maxime erau exact cei cu o evoluţie rapidă a bolii. Aceste informaţii îi pot ajuta pe medici -i identifice pe pacienţii cu glaucom cu risc ridicat de orbire.

Dr. De Moraes: “Ceea ce obţinem cu aceste măsurători este un indicator clar al pacienţilor a căror stare se va înrăutăţi şi al celor relativ stabili, lucru pe care nu-l poţi face prin măsurători instantanee. Asta ar putea fi foarte folositor când vrei ştii dacă o nouă medicaţie funcţionează. Poţi vedea, într-un mod întradevăr eficient, cum reacţionează ochiul le terapie”.

Lentilele Sensimed Triggerfish sunt deja aprobate în multe ţări europene inclusiv în România.

Citește și Aplicație pentru nevăzători

www.medicalnewstoday.com
(Foto pixabay.com)