Dispozitive wearables, generația a doua. Noi oportunități

Dispozitivele wearables de generația a doua sunt siteme care oferă noi oportunități atât celor care le folosesc, cât și celor care le produc.

Dacă prima generație de dispozitive wearables au fost concepute pentru a fi purtate la încheietura mâinii, generația a doua de sisteme wearables oferă noi oportunități și aplicatii mult mai largi cu maxim potențial social. Generația a doua de sisteme wearables sunt/ trebuie să fie dispozitive inteligente care pot fi atașate oriunde pe corp, cu autonomie energetică foarte mare sau care nu au nevoie de reîncărcare.

Iată câteva exemple de top din seria de dispozitive wearables din a doua generație

Universitatea Northwestern și Universitatea din Illinois, în parteneriat au conceput un sistem dispozitiv portabil, cu ecran solar care poate detecta temperatura, ritmul cardiac, gradul de hidratare și tensiunea arterială pentru a alerta cu privire la potențiale probleme. Tot ei au conceput dispozitivele pot fi purtate sub haine și oferă persoanelor cu epilepsie date pentru a înregistra date care oferă informații cu privire la starea lor.

Cancerul de sân este cel mai frecvent în randul femeilor din întreaga lume. Aproape 50% din cazurile de cancer de sân și 58% din decese au loc în țările mai puțin dezvoltate. În plus, oamenii din regiunile cu venituri mici au o șansă mai mică de supravietuire, comparativ cu persoanele din zonele cu venituri ridicate, mai ales din cauza lipsei unor programe de depistare precoce. Plecând de la aceste date Cyrcadia a pus la punct un plasture care se atașează pe sân și care urmărește și analizează modificările țesutului celular. Sistemul este în curs de perfecționare și va putea ajuta la detectarea și prevenirea altor tipuri de cancer sau boli grave prin examinări frecvente, auto-monitorizare și auto-diagnostic în fazele incipiente ale bolii când acestea sunt asimptomatice.

Wearable Health Monitor Sticks to Your Skin from Northwestern News on Vimeo.

Potrivit Fondului Națiunilor Unite pentru Populație, planificare familială este un factor cheie în reducerea sărăciei. Cu toate acestea, peste 225 milioane de femei nu au acces la sisteme de control al sarcinii și nu pot utiliza metode sigure și eficiente de planificare familială. Microtech Biochip a dezvoltat un implant contraceptiv pe baza de microcip, care oferă un control perfect al sarcinii vreme de 16 ani și care este imediat reversibil. Sistemul este destinat femeilor din țările în curs de dezvoltare. Implantul este plasat sub piele, printr-o procedură foarte simplă, cu anestezie locala. Odata implantat, dispozitivul poate fi activat sau dezactivat de către un medic sau pacient, fără a necesita îndepărtarea. În plus, medicii pot modifica doza de medicament eliberată pentru a satisface nevoile individuale ale fiecărui pacient.

Tehnologia are multimple alte utilizări, poate identific deficiențele de nutrienți și și poate livreze dozezilnice de vitamine, de exemplu. Aceeași tehnologie ar putea fi aplicată la pacienții cu diabet, anemie cronică sau hipertensiune care au nevoie de intervenție medicale și medicamente rapid, în anumite situații.

Citeste si: Care este viitorul dispozitivelor purtabile? Wearables – generația a doua (I)

Conform unei estimări, 460.000 de veterani de război din recentele razboaiele din Irak si Afganistan sufera de sindrom post-traumatic. În fapt, statististic vorbind 5,2 milioane de americani au suferit de această afecțiune numai în 2014. Tehnologia portabilă oferă o cale de a controla la distanță persoanele care suferă de sindrom post-traumatic, prin montorizarea transpirației cutanate și a temeperaturii corporale, cei mai bun indicatori pentru identificarea momentelor d ecriza ale sndromului post-traumatic, inclusiv a atacurilor de panică și anxietate. Mecanismul funcționează pe sistemul avertizării pentru adminsitrarea de medicamente sau comunică datele unui supraveghetor care poate interveni pentru a calma persona aflată în criză.

Populația planetei se află într-un continuu proces de îmbătrânire, numărul persoanelor în vârstă fiind în creștere. Se preconizează că numărul persoanelor în etate (peste 65 de ani) va crește de la 249.000.000 la 690.000.000 între 2000 până la 2030. Situația implică costuri uriașe pentru sistemele de sănătate. Conexiunea umană, apropierea emoțională și sprijinul efectiv sunt esențiale pentru îngrijirea persoanelor de vârsta a treia, dar acest lucru este greu de realizat.

Preventice Corpul Guardian este un senzor non-intruziv, portabil, care, rezolvă în parte, cu succes, această situație și permite medicilor să monitorizeze datele psihologice al unui pacient oriunde, oricând. Dezvoltat de la Clinica Mayo, acest dispozitiv este proiectat să înlocuiască serviciile unui însoțitor. Acest lucru se realizează prin monitorizarea constantelor biologice fundamentale și intervenția imediată în caz de nevoie.

Citeste si: Care este viitorul dispozitivelor purtabile? Wearables – generația a doua (II)

Perspectivele pentru sistemele wearables de generația a doua este captivantă și provocatoare și trece dincolo de actualul spațiu economic și tehnologic având un potențial uriaș de îmbunătățire a vieților a milioane de oameni. Provocarea pentru designeri de dispozitive portabile este practic fără limite, iar sistemele portabile de tip wearables, în special cele destinate domeniului medical sunt în pragul unei noi revoluțiicare se desfășoară, aici și acum.

Sursa: fastcodesign.com