Un tricou inteligent permite persoanelor fara auz sa perceapa muzica

O companie britanica a fabricat un tricou inteligent, dotat cu 16 senzori, care transforma sunetele muzicii in senzatii tactile.

Sound Shirt este un tricou inteligent, care ajută persoanele fără auz să se poată bucura de frumusețea muzicii. Hipoacuzicii nu pot auzi sunetele, dar le pot percepe cu ajutorul acestui tricou inteligent, care transmite diferite senzații la nivelul corpului.

Costumul se poate conecta wireless la un computer, care preia sunetele de la un microfon si le transformă în senzatii tactile, pe care utilizatorul le va percepe la nivelul pielii. În acest fel, persoana care poartă tricoul chiar poate afirma că „simte muzica” la propriu. În acest fel, oricine se va putea bucura de complexitatea și profunzimea unui concert.

tricou inteligent

Cercetătorii au amplasat cei 16 senzori ai tricoului în mai multe zone de pe corp, astfel încât senzațiile percepute vor fi diferite. Senzorii transmit senzațiile wireless, în timp real, pe măsura ce melodia este difuzată. Astfel, notele de bas, mai joase, vor fi percepute în partea inferioară a abdomenului, în timp ce notele înalte vor fi simțite în zona gâtului și claviculei.

Vezi și Bandajul inteligent ajută la vindecarea rănilor. Administrează singur antibioticele

„Am conceput o hartă intuitivă, așa cum ne-am imaginat noi că muzica ar învălui corpul. Pe măsură ce utilizatorii urmăresc orchestra, vor vedea că, în anumite momente, unii instrumentiști sunt mai activi ca alții. Totodată, vor simți unde sonore în anumite regiuni ale corpului și după câteva minute vor înțelege că există o legătură. În acest fel, își vor da seama când și cum se aude vioara sau violoncelul”, precizează Ryan Genz, CEO al companiei CuteCircuit, care a realizat acest tricou.

Tricoul este fabricat din textile flexibile și conductive, care nu conțin fire, doar microelectronice. Astfel, costumul este foarte comod, plăcut la purtat și chiar arată bine. Cu ajutorul acestui tricou inteligent, chiar și persoanele fără auz vor putea dansa. O confirmă chiar o femeie care și-a pierdut auzul cu mai mulți ani în urmă și care a testat acest gadget ingenios.

Sound Shirt va fi lansat în curând și va costa aproximativ 3.600 de dolari.

Sursa: Daily Mail

Citește și Tatuaj inteligent pentru diabetici: isi schimba culoarea in functie de nivelul glicemiei