Tatuaj inteligent pentru diabetici: isi schimba culoarea in functie de nivelul glicemiei

Cercetatorii de la MIT Boston au inventat un tatuaj inteligent, care isi schimba culoarea in functie de nivelul glicemiei. Dispozitivul ar fi extrem de util pentru diabetici, care si-ar putea monitoriza astfel glicemia fara efort.

Tatuajul DermalAbyss este un proiect conceput de mai mulți cercetători de la MIT și Facultatea de Medicină Harvard. În loc de obișnuita cerneală, acest tatuaj are ma mulți biosenzori, în culori care se modifică în funție de fluctuațiile glicemiei.

Senzorii monitorizează constant nivelul glicemiei prin intermediul fluidului interstițial, iar apoi culoarea lor se schimbă, alertând astfel pacientul. Acest tatuaj inteligent are în total 4 biosenzori, care au culori diferite.

tatuaj inteligent diabetici

Vezi și Apple vinde aparate pentru monitorizarea glicemiei compatibile cu iPhone

Senzorul care analizează nivelul pH-ului își schimbă culoarea de la purpuriu la roz, culoarea senzorului de glicemie variază de la albastru la maro, iar ultimii doi senzori (senzorul de sodiu și al doilea senzor de pH) sunt fosforescenți și strălucesc intens la lumină UV.

Este surprinzător modul în care informații atât de variate și de complexe depre metabolismul unei persoane pot fi monitorizate constant, în timp real, prin intermediul unui tatuaj inteligent. Practic, cu ajutorul acestui dispozitiv, medicul și pacientul pot afla imediat nivelul glicemiei, al pH-ului și nivelul de sodiu din organism.

Din păcate, noul tatuaj inteligent este deocamdată doar un proiect de cercetare și probabil nu va fi lansat prea curând. Singurele teste făcute până acum au fost în laborator, pe piele de porc. Dacă tatuajul inteligent ar fi supus unor teste clinice și ar fi primi aprobarea pentru lansare, ar fi un ajutor incredibil pentru diabetici.

În prezent, persoanele care suferă de diabet sunt nevoite să se înțepe de mai multe ori pe zi în deget pentru a-și verifica glicemia. Singura alternativă la aceste înțepături zilnice o reprezintă senzorii de glicemie implantabili.

Sursa: MIT

Citește și Senzor ieftin de masurare a glicemiei de la Dexcom