Un tatuaj cu senzor EKG poate monitoriza constant activitatea inimii

Sursa medicala: Advanced Science. Expert citat: Nanshu Lu, Universitatea din Texas, Austin

Monitorizarea activitatii cardiace devine tot mai precisa si mai usor de realizat, datorita senzorilor care pot fi amplasati in gadgeturi portabile sau chiar pe corp. Una dintre aceste solutii ingenioase este noul tatuaj cu senzor EKG.

Cercetătorii de la Universitatea din Texas, Austin, au inventat un tatuaj electronic deosebit. Este vorba de fapt despre un dispozitiv care se lipește pe piele, deasupra inimii, și care poate face inclusiv electrocardiogramă.

Coordonatoarea studiului, Nanshu Lu, lucrează de ani de zile în domeniul tatuajelor electronice. Abia acum însă, alături de echipa ei, a reușit să obțină un tatuaj cu senzor EKG care să nu mai fie rigid, ci subțire și flexibil, astfel încât să fie comod de purtat pe piele.

Banda dispozitivului are 63,5 mm x 38,1 mm, o grosime de numai 0.028 mm și este dintr-un plastic special numit poliviniliden, care este un bun conductor electric. Această bandă este flexibilă și se întinde suficient de mult pentru a putea cuprinde pieptul pacientului, iar datorită grosimii extrem de reduse arată ca un tatuaj pe piele. Se fixează fără să fie nevoie de un alt sistem de prindere.

Vezi și Cum ar putea o boxa inteligenta sa ne salveze viata in caz de stop cardiac

Noul dispozitiv are un senzor EKG care poate face electrocardiogramă, dar și un senzor SCG, care înregistrează mișcările pieptului. Asemeni unui seismograf care monitorizează vibrațiile scoarței terestre, senzorul pentru seismocardiografie captează vibrațiile pe care bătăile inimii le produc în piept, astfel încât informațiile obținute de medici vor fi mai complete. Senzorul EKG monitorizează semnalele electrice ale inimii, în timp ce senzorul SCG receptează semnalele biomecanice. „În acest fel, putem observa mult mai clar starea de sănătate a inimii, obținând simultan date din două surse diferite”, explică Nanshu Lu, care este profesor la departamentul de Inginerie Spațială, Mecanică și Biomedicală.

Tatuajul cu senzor EKG este alimentat de la distanță prin intermediul unui smartphone, iar o aplicație dedicată stochează datele colectate. Dispozitivul are și o tehnologie de scanare 3D, care analizează mișcările pieptului și poate indica locul cel mai bun pentru amplasarea senzorului pe corp.

Marele avantaj al unui dispozitiv de acest fel este că, spre deosebire de un test EKG obișnuit, care se face în cabinetul medical, tatuajul electronic poate monitoriza constant activitatea inimii, pentru că poate fi purtat mai multe zile la rând. Noul tatuaj cu senzor EKG a fost prezentat în revista Advanced Science.

Sursa: UT News, Venture Beat

Citește și Ceas cu senzor EKG care te ajuta sa descoperi tulburarile de ritm cardiac