Cum ar putea o boxa inteligenta sa ne salveze viata in caz de stop cardiac

Sursa medicala: Universitatea din Washington. Medic citat: Shyam Gollakota

Pe viitor, noile gadgeturi inteligente vor putea sa ne salveze viata si sa alerteze singure serviciile de urgenta daca suferim un stop cardiac.

Cu greu ne-am putea imagina că un difuzor inteligent poate fi salvatorul nostru. Dar, pe viitor, aceste aparate nu ne vor face doar viața mai ușoară și mai frumoasă, ci vor putea chiar să ne-o salveze. Mai exact, cercetătorii au inventat deja un sistem prin care o boxă inteligentă poate recunoaște rapid și precis semnele unui stop cardiac. Stopul cardiac are loc atunci când inima se oprește brusc, nu mai pompează sânge în organism, iar în acele momente bolnavul scoate de obicei un sunet gutural, specific agoniei.

Cu ajutorul noii tehnologii dezvoltate de cercetătorii de la Universitatea din Washington, un difuzor inteligent amplasat în casă poate detecta aceste sunete, stabilește că utilizatorul suferă un stop cardiac și sună imediat la ambulanță. Testele făcute de exeperți au demonstrat că noul sistem recunoaște stopul cardiac în 97% din cazuri, chiar și atunci când persoana se află la o distanță de peste 6 metri de aparat.

„Mulți oameni au în casă difuzoare inteligente și putem profita de avantajele pe care ni le oferă aceste aparate. Am conceput un sistem contactless, care poate monitoriza de la distanță, continuu, respirația bolnavului din dormitor, pentru a detecta din timp o respirație anormală, care sugerează stopul cardiac”, a explicat medicul Shyam Gollakota, autorul studiului.

Vezi și Stetoscopul care ajuta parintii sa diagnosticheze boli respiratorii la copii

Imediat ce recunoaște semnele unui stop cardiac, aparatul alertează persoanele prezente în apropiere, iar dacă nu este nimeni care să ajute, atunci sună automat la serviciul de urgență. Noul sistem ar putea fi salvator pentru foarte mulți oameni, care sunt singuri atunci când fac un stop cardiac. Dacă ei vor fi resuscitați imediat, această procedură poate dubla sau chiar tripla șansele lor de supraviețuire.

Din păcate, cele mai multe incidente de acest fel au loc în afara spitalului, iar statisticile Asociației Americane de Cardiologie precizează că 88% din stopurile cardiace se întâmplă acasă. De aceea, cea mai bună soluție ar fi monitorizarea continuă a pacienților cu risc, prin intermediului unui dispozitiv care să fie plasat în dormitorul lor și care să le verifice respirația.

Îți recomandăm și Cele mai bune aplicatii din 2019 pentru masurarea pulsului si tensiunii

Aproximativ jumătate dintre bolnavii care fac stop cardiac au respirație agonică. Respirația agonică apare cu câteva minute înainte de oprirea inimii și se manifestă prin inspirări lente, neregulate și supreficiale. Pacientul pare să nu mai aibă aer, respiră cu dificultate și scoate sunete ciudate.

Pentru a testa eficiența noului sistem, cercetătorii au obținut înregistrări reale, de la serviciul de urgență, cu respirația bolnavilor care au suferit un stop cardiac. Au fost verificate 162 de apeluri, care au avut loc în perioada 2009-2017. Ulterior, înregistrările au fost prelucrate și experții au adăugat diferite zgomote de fundal, astfel încât să reproducă foarte fidel o situație reală, când un pacient suferă un stop cardiac acasă.

Cu ajutorul algoritmilor de inteligență artificială, noul sistem a putut învăța și recunoaște corect respirația agonică în 97% din cazuri. Mai mult, instrumentul a putut deosebi respirația agonică de alte tulburări de respirație, cum sunt sforăitul sau apneea. În acest fel, aparatul nu va alerta ambulanța fără să fie cu adevărat nevoie.

Noul sistem ar putea fi integrat, pe viitor, în procesorul boxelor inteligente cum este Alexa sau ar putea fi folosit sub formă de aplicație. Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea din Washigton a fost publicat în NPJ Digital Medicine.

Sursa: Health Line

Citește și Ceas cu senzor EKG care te ajuta sa descoperi tulburarile de ritm cardiac