Stetoscopul care ajuta parintii sa diagnosticheze boli respiratorii la copii

Expert citat: Wojciech Radomski, CEO StethoMe

StethoMe, o companie cu sediul la Poznan, în Polonia, produce un stetoscop digital care poate ajuta la diagnosticarea rapidă a unor boli respiratorii la copii. Aparatul poate fi folosit de parinti chiar acasa, iar rezultatele sunt redate si arhivate cu ajutorul unei aplicatii de smartphone.

Micul stetoscop digital este foarte ușor de folosit și, fiind de dimensiuni mici, wireless, poate fi luat în bagajul de călătorie de fiecare dată când familia pleacă în vacanță sau în excursie. Aparatul poate fi folosit atunci când părinții observă semne ale unor boli respiratorii la copii: febră, tuse, nas care curge, oboseală. În acest fel, ei pot verifica singuri, rapid, starea micuțului, ca să știe dacă trebuie să-l ducă la medic sau dacă nu este nimic grav.

În loc să meargă imediat la medicul pediatru, părintele poate asculta chiar el plămânii și inima copilului cu ajutorul acestui stetoscop. Nu este necesar ca părintele să aibă cunoștințe medicale și nici vreo pregătire specială, pentru că rezultatele sunt salvate în aplicație, unde sunt analizate de algoritmi speciali de inteligență artificială, care vor recunoaște dacă există indicii ale unei boli. În plus, în acest fel se poate ține și un istoric medical al copilului.

Dacă sunetele înregistrate în urma ascultării indică dovezi clare ale unei boli respiratorii, aplicația îi va alerta pe părinți și va trimite înregistrarea către medicul pediatru. În acest moment, medicul este informat, vede clar toate datele și poate decide dacă trebuie să consulte personal copilul, dacă poate recomanda un simplu tratament și odihnă acasă, sau dacă părinții trebuie să meargă de urgență cu micuțul la camera de gardă.

Vezi și Apple a cumparat un start-up care face aplicatii pentru monitorizarea astmului

În acest fel, părinții vor putea sta liniștiți și se va reduce numărul vizitelor la medicul pediatru atunci când o consultație nu este cu adevărat necesară. Cu ajutorul acestui aparat produs de StethoMe, părinții pot verifica inclusiv și pulsul și temperatura copilului. Dispozitivul a primit certificare de la Comisia Europeană.

Potrivit datelor publicate de compania producătoare, stetoscopul digital este cu până la 13% mai precis ca ascultarea cu un dispozitiv tradițional. În cazul ascultării de către un medic, corectitudinea intrepretării sunetelor este de cel mult 80%, deoarece depinde destul de mult de experiența medicului care consultă și de cât de bine percepe el sunetele.

Aceste aspecte subiective dispar însă în cazul unui aparat digital, unde interpretarea se face de către algoritmi cu inteligență artificială, riscul de greșeală fiind mult mai mic. Desigur, decizia finală privind tratamentul copilului sau recomandarea unor investigații suplimentare aparține medicului, iar părinții trebuie să-i comunice acestuia rezultatele, de fiecare dată când aparatul arată semnele unei posibile boli respiratorii.

Te poate interesa și Aplicatia care te ajuta sa obtii a doua opinie medicala in 48 de ore

„Consultațiile medicale se lovesc de două mari probleme. Prima este rata destul de mare de disgnostic greșit, care apare cam în 10-20% din cazuri. A doua problemă o reprezintă vizitele la medic care nu sunt de fapt necesare. În Statele Unite, spre exemplu, vorbim de peste 70% din consultații care ar putea fi evitate. Din fericire, acum, inteligența artificială ne poate ajuta din ce în ce mai mult, iar asta e valabil inclusiv în domeniul medical. De aceea am inventat StethoMe”, a declarat Wojciech Radomski, CEO StethoMe.

Honorata Hafke-Dys, co-fondator al proiectului, precizează că ideea s-a născut în urma provocărilor cu care s-au confruntat cei din echipă, ca părinți, atunci când au avut copiii bolnavi. Practic, acest aparat a venit ca un răspuns la nevoia de a verifica rapid și precis starea de sănătate a unui copil, fără ca părintele să mai fie obligat să meargă de fiecare dată la medic.

Stetoscopul digital ar putea fi lansat pe piață spre finalul acestui an.

Sursa: MedGadget

Citește și Cele mai bune aplicatii din 2019 pentru masurarea pulsului si tensiunii