Textilele inteligente ar putea inlocui gadgeturile purtabile

Expert citat: Shanshan Yao, Universitatea de Stat Carolina de Nord

Pe viitor, smartwatch-urile si bratarile de fitness ar fi inlocuite cu dispozitive mai confortabile, cum sunt textilele inteligente.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat Carolina de Nord au testat deja noul tip de textile, care sunt foarte subțiri și permit pielii să respire. Acestea se fixează pe încheietura mâinii și pot fi folosite inclusiv pentru jocuri.

În cadrul unui experiment, manșeta inteligentă testată a putut controla comenzile unui joc Tetris. Prototipul acestei manșete smart a fost creat cu ajutorul unei tehnici simple, care presupune fixarea unui polimer flexibil pe un film subțire perforat, astfel încât pielea să poată respira sub materialul textil. Apoi, manșeta a fost scufundată într-o soluție cu nanofire (electrozi) de argint și, cu ajutorul căldurii, acești electrozi au fost fixați pe ea. 

Vezi și Tatuaje electronice – monitorizează activitatea musculară și emoțiile

„Am obținut un material extrem de subțire, care  permite un contact foarte bun cu pielea, astfel încât senzorii să funcționeze impecabil. În plus, materialul este permeabil, aspect care contează foarte mult pentru purtarea îndelungată”, a explicat Shanshan Yao, unul dintre realizatorii proiectului.

Au mai existat proiecte similare, care presupuneau fixarea unor electrozi flexibili pe piele, însă acesta este primul material care lasă pielea să respire, prin urmare asigură confort și permite purtarea îndelungată a dispozitivului.

Textilele inteligente pot avea numeroase utilizări. Spre exemplu, o bluză poate fi dotată la mâneci cu senzori EKG, pentru a măsura pulsul în timpul unui antrenament, cum face acum o brățară de fitness. Un tricou ar putea avea senzori de monitorizare cardiacă la nivelul pieptului, pentru o măsurare mai corectă și constantă a ritmului cardiac.

Totodată, aceste materiale pot fi folosite pentru a controla de la distanță telefonul, pentru a răspunde la un apel sau pentru a porni o melodie. Textilele intelligente sunt foarte plăcute la purtare deoarece sunt subțiri, flexibile și permit pielii să respire. În plus, nu sunt afectate de transpirație, ele funcționând perfect chiar și în aceste condiții.

Inventatorii noilor textile au prezentat inovația într-un articol publicat în revista ACS Nano

Sursa: Phone Arena

Citește și Un tricou inteligent permite persoanelor fara auz sa perceapa muzica