IACB 2018 – eveniment dedicat părinților de copii cu autism

Conferința Internațională IACB 2018, cel mai important eveniment din România dedicat autismului, va avea loc anul acesta la București, în perioada 19 – 21 octombrie.

Conferința este organizată de Asociația pentru Intervenție Terapeutică în Autism (AITA) și reunește părinți, specialiști, persoane cu autism, reprezentanți ai ONG-urilor din țară precum și numeroși lectori români și internaționali.
În cadrul conferinței vor fi supuse discuțiilor terapiile de care au nevoie persoanele cu autism, servicii și abordări, în vederea identificării atât a nevoilor cât și a soluțiilor și resurselor, prin lucrări complex documentate. Lectorii vor prezenta în cadrul conferinței dovezi științifice, activitatea și rezultatele lor reprezentând inspirație și modele de bună practică din România și din alte țări.
IACB 2018 pune în centrul evenimentului părinții copiilor cu autism, care reprezintă vocea cea mai puternică și forța în a schimba lucrurile în România în acest domeniu. Vor fi prezente Ana Dragu și Carmen Moldovan, două mame excepționale, devenite specialiști pentru a-și susține copiii cu autism.
Ana Dragu este mămica unui copil cu autism, dar, în același timp, este și psiholog, psihoterapeut cognitiv-comportamental în supervizare, terapeut ABA, președinte al Asociației Autism Europa Bistrița și coordonatorul Centrului de Resurse și Referință în Autism “Micul Prinț” Bistrița. Are o experiență de peste opt ani în asistența socioterapeutică pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist și pentru familiile acestora și este autorul cărții “Mâini cuminți – Copilul meu autist” și totodată fondatorul revistei despre autism “2 Elefanți”.
De la înființare, Centrul de Resurse și Referință în Autism ”Micul Prinț” a avut o misiune specială: integrarea copiilor cu TSA (tulburari de spectru autist) în învățământul de masă. În prezent, în Bistrița-Năsăud, zeci de copii cu tulburări de spectru autist, indiferent de gradul de afectare, frecventează învățământul de masă. În ultimii doi ani, 250 de cadre didactice din județ au fost formate de specialiștii Centrului în tehnici de integrare a copiilor cu cerințe educative speciale în general și autism în special, în învățământul de masă. Succesul a fost posibil datorită colaborării cu autoritățile locale și, mai ales, datorită unui nivel înalt de abilitare și implicare a părinților. Beneficiarii își cunosc drepturile, știu ce e mai bine pentru copiii lor și sunt implicați inclusiv în procesul terapeutic.

Te-ar putea interesa și Diagnosticarea autismului printr-un test de sânge

Carmen-Adriana Moldovan este expert fiscalitate, licențiată a Academiei de Studii Economice București, consultant fiscal acreditat de Camera Consultanților Fiscali din România, Auditor financiar acreditat, Expert contabil acreditat de Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România. De asemenea, este mama a doi băieți gemeni, în vârsta de 9 ani, diagnosticați în anul 2012 cu TSA, școlarizați amândoi în școli de masă și evoluând (unul din ei) spre diagnosticul de Asperger.
Carmen Moldovan vine la IACB 2018 cu toată experiența și căldura, forța și grija pentru persoanele cu autism, pentru a prezenta drepturile legale ale copiilor, părinților și adulților cu autism din România: dreptul de a avea însoțitor la grădiniță sau școală, facilitățile fiscale, drepturile la concedii de odihnă sau de boală etc.
În Româia, ca de altfel peste tot în lume, părinții sunt o voce care, alături de specialiști, schimbă lucrurile și mentalitățile și au grijă ca drepturile copiilor, părinților și adulților cu autism să fie respectate.
”Dacă până acum aveai impesia că nu știi de unde să o apuci sau care sunt resursele la care poți apela, e timpul ca lucrurile să se schimbe și totul să devină mai ușor. Informațiile de care ai nevoie sunt puse la un loc pentru tine, în cadrul IACB 2018”, a declarat Daniela Gavankar, președintele Asociației pentru Intervenție Terapeutică în Autism.