Diagnosticarea autismului printr-un test de sânge, o soluție rapidă și sigură

În curând, diagnosticarea autismului  va putea fi realizată printr-un simplu test de sânge. Analiza poate interpreta rapid anumiți markeri biologici ai afecțiunii.

Testul de sânge pentru diagnosticarea autismului a fost conceput de cercetătorii de la Universitatea Warwick și are o acuratețe de aproape 90%. Rezultatul analizei se obține rapid, în doar 4 ore, iar testul ar putea fi disponibil pentru medici peste doar un an, dacă va primi toate aprobările necesare.

Marele avantaj al acestui test este diagnosticarea timpurie, mai ales că șansele de recuperare ale unui copil cu autism sunt mult mai mari dacă problema este depistată din timp. Cercetătorii au creat acest test în urma unui studiu care a durat 5 ani, precizează autorul studiului, dr. Naila Rabbani.

În prezent, diagnosticarea autismului se face prin evaluarea limbajului și modului în care copilul comunică. Din păcate însă, afecțiunea este depistată destul de greu, pentru că ea afectează diferit copiii și deseori diagnosticul este pus prea târziu.

Vezi și Depresie. Cum deosebim această boală gravă de o stare de tristețe

În ultimii ani, singurele teste medicale disponibile pentru diagnosticarea autismului presupun scanarea creierului copilului, în vederea observării unor anomalii de conexiune cerebrală în zona responsabilă cu limbajul sau a unei diferențe în dimensiunea creierului.

Cum funcționează testul pentru diagnosticarea autismului

În cadrul studiului realizat de oamenii de știință britanici, alături de colegii lor de la Universitatea din Bologna, au fost monitorizați 38 de copii cu tulburări de spectru autist și 31 de copii sănătoși. Vârsta copiilor era cuprinsă între 5 și 12 ani.

Cercetătorii au observat că în cazul copiilor cu autism există anomalii ale proteinelor prezente în plasma din sânge, acestea fiind afectate de molecule cu oxigen și de glucide. Acest aspect anormal al proteinelor apare numai la copiii cu autism, nu și la cei sănătoși.

Astfel, folosind mostre de sânge și urină, specialiștii au dezvoltat un sistem computerizat care poate pune diagnosticul de autism pe baza acestor markeri biologici. Testul a oferit rezultatul corect pentru 36 din cei 38 de copii cu autism, prin urmare acuratețea analizei este de 88%.

Te poate interesa și Tulburările de anxietate, cum se manifestă și cum putem scăpa de ele

Cercetătorii vor să afle acum dacă testul de sânge poate fi folosit și pentru copiii mai mici, de numai 2 ani, care au cele mai mari șanse de reabilitate dacă terapia pentru autism începe din timp. Studiul a fost publicat în revista Molecular Autism.

Tulburările de spectru autist afectează comunicarea și interacțiunea socială a copiilor. Printre simptome se numără probleme de vorbire, comportament compulsiv, anxietate și hiperactivitate. Într-o treime din cazuri, afecțiunea este provocată de cauze genetice, restul cazurilor având la bază de o combinație de factori de mediu și mutații genetice.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel mondial unul din 160 de copii suferă de o tulburare de spectru autist. Aceasta este însă o medie, pentru că numărul diferă de la țară la alta. Spre exemplu, cele mai multe cazuri sunt înregistrate în statele asiatice (Japonia, Hong Kong, Coreea), dar și în Canada, Statale Unite sau Marea Britanie, în timp ce în Polonia, Germania și Olanda sunt mai puține cazuri. Atenție însă, vorbim numai despre cazuri diagnosticate și înregistrate oficial! Numărul real al copiilor afectați de această tulburare este probabil mult mai mare în fiecare țară, pentru că stabilirea unui diagnostic corect este încă dificilă.

Copiii cu autism au nevoie de ani de zile de terapie comportamentală. Unii se pot recupera și vor duce o viață independentă, dar alții, cu forme mai grave ale afecțiunii, vor avea nevoie toată viață de îngrijire și supraveghere continuă.

Sursa: Daily Mail

Citește și Tumori canceroase depistate oriunde în corp cu o analiză de sânge