Tulburările de anxietate, cum se manifestă și cum putem scăpa de ele

Când spunem anxietate nu ne referim la o simplă emoție care apare înainte unui eveniment important. În termeni medicali, tulburările de anxietate reprezintă un complex de tulburări de dispoziție care ne pot afecta serios viața.

Tulburările de anxietate sunt incluse în grupul afecțiunilor psihice, deoarece pot modifica atât de mult comportamentul unei persoane încât aceasta nu mai poate duce o viață normală. În lipsa unui tratament special, bolnavii nu-și pot controla starea permanentă de teamă și îngrijorare, chiar și în lipsa unui motiv real.

Tipuri de tulburări de anxietate

Există mai multe tipuri de tulburări de anxietate:

  • Atacurile de panică – se manifestă brusc, aparent fără motiv, iar simptomele pot fi ușor confundate cu un atac de cord. Bolnavul transpiră, are dureri în piept și palpitații, nu poate respira normal, are senzația de sufocare.
  • Tulburarea de anxietate socială – numită și fobia socială – apare atunci când o persoană își face foarte multe griji în situații sociale normale (de exemplu, când merg la un spectacol sau la ziua unui prieten). De cele mai multe ori, bolnavii sunt speriați că vor fi judecați, ridiculizați sau umiliți de către cei din jurul lor.
  • Fobiile specifice – se manifestă prin teamă intensă, anormală, față de un anumit obiect, ființă sau situație (poate fi vorba de fobia față de insecte, de câini, de înălțime, de apă). Frica este atât de puternică încât persoana nu se poate controla și preferă să evite prin orice mijloace situația respectivă.
  • Tulburarea de anxietate generalizată – se manifestă printr-o stare permanentă de grijă excesivă, fără cauze reale și fără ca persoana afectată să poată identifica motivul care îi provoacă neliniște.

Vezi și Atlashelp, prima platformă de terapie online din România

Chiar dacă sunt diferite, toate aceste tipuri de anxietate au și multe manifestări în comun: frică, neliniște, probleme de somn, frisoane, palpitații, gură uscată, greață, amețeală, tensiune musculară.

Cauzele și tratamentul pentru anxietate

Cauzele apariției tulburărilor de anxietate nu sunt clar cunoscute. Cercetătorii cred că de vină este o combinație de factori genetici, de mediu și schimbări chimice care au loc în creier. De multe ori, aceste tulburări psihice se moștenesc în familie și pot fi provocate de conexiuni eronate formate între circuitele din creier care controlează emoțiile.

Diagnosticul poate fi pus de medicul de familie, de un psiholog sau psihiatru, însă tratamentul trebuie să fie prescris de un specialist. De cele mai multe ori, terapia presupune prescrierea unor medicamente antidepresive, antipsihotice sau anxiolitice.

Îți recomandăm și Test de depresie promovat de Google. Află dacă suferi de această afecțiune

Psihoterapia este însă la fel de importantă în procesul de vindecare. Un psihoterapeut îl poate ajuta pe pacient să-și înțeleagă boala și să poată controla cât mai bine starea de anxietate.

Deseori, schimbarea stilului de viață poate ajuta la alungarea anxietății, de aceea psihologii recomandă renunțarea la băuturile energizante, care conțin cafeină și la ciocolată. De asemenea, sunt recomandate cât mai multe exerciții fizice. Sportul ajută la asigurarea unui somn mai odihnitor, dar și la eliberarea în creier a unor hormoni care vor alunga stresul și vor îmbunătăți starea de spirit.

Sursa: WebMD

Citește și Românii nu merg la consiliere psihologică, deși au nevoie. Concluzia unui studiu Atlas Help