Test de depresie promovat de Google. Află dacă suferi de această afecțiune

Google promovează un test de depresie online, venind astfel în ajutorul persoanelor care suferă de această tulburare psihică.

Testul de depresie promovat de Google este disponibil deocamdată numai utilizatorilor din Statele Unite. Cei care caută pe Google informații despre depresie primesc automat un chestionar online, pe care sunt invitați să îl completeze. Astfel, ei pot afla dacă suferă la rândul lor de această tulburare psihică, iar în acest caz sunt sfătuiți să ceară ajutorul unui specialist.

Testul apare în partea de sus a ecranului, într-o căsuță specială. Este vorba de un test de depresie validat clinic, numit PHQ-9. Acesta ajută la stabilirea unui diagnostic, analizând anumite aspecte: dacă utilizatorul se poate concentra pe activitățile pe care le îndeplinește, dacă are poftă de mâncare, dacă are energie sau se simte epuizat.

Informațiile completate în aceste chestionare sunt confidențiale și nu sunt păstrate de Google. Proiectul este realizat de Google în colaborare cu Alianța Națională pentru Sănătate Mintală din Statele Unite.

Vezi și Atlashelp, prima platformă de terapie online din România

Acest test de depresie PHQ-9 este un instrument care poate stabili cât de serevă este depresia și dacă pacientul răspunde bine la tratamentul pe care îl urmează. Acest test cuprinde o serie de 9 întrebări, la care pacientul trebuie să răspundă folosind variante dintr-o grilă. De exemplu: „Te simți trist, deprimat, pesimist?” cu variantele de răspuns: „Deloc – 0 puncte /Uneori – 1/De cele mai multe ori – 2/Aproape zilnic – 3”. La fiecare întrebare se regăsesc aceleași variante de răspuns, fiecare variantă având notată în dreptul ei o cifră, care reprezintă punctele.

La final, în funcție de răspunsurile date, se obține un punctaj total, care indică nivelul de depresie de care suferă cel care a completat chestionarul. Astfel, cine obține peste 15 puncte suferă de depresie moderată, iar un punctaj peste 20 înseamnă depresie severă. Primele semnale de alarmă trebuie să apară însă dacă suma obținută depășește 10 puncte.

Poți vedea exact cum arată acest test AICI!

Cunoscutul test de depresie PHQ-9 (Patient Health Questionnaire) a fost conceput de o echipă de medici formată din Robert Spitzer, Janet Williams și Kurt Kroenke, alături de colegii lor de la Universitatea Columbia, în anul 1999.

Cele 9 întrebări caută să evalueze starea din ultimele două săptămâni din viața pacientului, iar rezolvarea lui nu durează mai mult de 2 minute. Acest test este folosit deseori în consultațiile psihiatrice sau de psihoterapie. Este un instrument foarte util pentru a stabili și apoi monitoriza tratamentul depresiei.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 2 milioane de români suferă de depresie, dar există și foarte multe cazuri care nu sunt diagnosticate. Un studiu recent realizat de Atlas Help demonstrează că mulți români au nevoie de consiliere psihologică, dar ezită să ceară ajutorul.  În plus, peste 77,57% dintre românii care merg psiholog aleg unul recomandat de altcineva sau despre care au aflat „din gură în gură”.

Sursa: CNN

Citește și O aplicație de mobil poate fi un eficient tratament pentru depresie