O aplicație de mobil poate fi un eficient tratament pentru depresie

Căutarea unui tratament pentru depresie este primul pas spre vindecare. Din păcate, de multe ori cei care suferă de această afecțiune ezită să meargă la psiholog. De aceea, folosirea unei aplicații speciale poate fi un ajutor important.

Cercetătorii au inventat o aplicație de mobil, care poate fi un început bun în căutarea unui tratament pentru depresie. Studiile au demonstrat că, în cazul persoanelor care folosesc aplicația, simptomele depresiei și anxietății se reduc de două ori mai repede ca în cazul terapiei tradiționale.

Aplicația se numește Woebot și a fost creată de o echipă de specialiști din San Francisco, pentru Woebot Labs. Funcționează prin intermediul Facebook Messenger și este asemeni unui terapeut personal, oferind sprijin în caz de depresie și anxietate.

Woebot folosește inteligența artificială pentru a putea comunica natural cu utilizatorii, prin conversații firești, oferind suport emoțional.  Aplicația folosește în special întrebări, prin care utilizatorul este invitat să povestească despre emoțiile și stările pe care le are. „Cum te simți azi?/Care este starea ta de spirit?” sunt doar câteva dintre întrebările prin care Woebot inițiază conversația.

Totodată, aplicația poate fi considerată un tratament pentru depresie, fiindcă oferă utilizatorilor sugestii, sfaturi despre cum ar trebui să-și schimbe atitudinea față de problemele pe care le au. Spre deosebire de un psihoterapeut, aplicația este disponibilă permanent, oricunde și oricând este nevoie de ea.

Citește și Psiholog online gratis pentru bolnavii de cancer

Aplicația poate fi un bun tratament pentru depresie, deoarece multe persoane care suferă de această tulburare nu caută ajutor la un specialist, din cauza costurilor ridicate și a temerilor privind stigmatizarea socială. Mulți ignoră semnele depresiei, de teamă că dacă află alții despre aceste probleme vor fi marginalizați. O altă soluție în acest sens este folosirea platformei Atlas Help, unde oricine dorește poate lua legătura cu un psiholog, fără să fie nevoie să meargă la cabinet.

Pentru a testa eficiența Woebot ca tratament pentru depresie, creatorii  aplicației au testat-o pe 70 de studenți care sufereau de anxietate și depresie. Ei au fost rugați să folosească ori aplicația, ori sa citească o carte de specialitate, timp de două săptămâni.

tratament pentru depresie woebot

Concluzia este că aplicația a oferit cu succes terapie congnitivă comportamentală, care este cel mai eficient tratament pentru depresie și alte tulburări de dispoziție. Studenții care au folosit aplicația au spus că simptomele lor au fost ameliorate și au simțit că roboțelul Woebot a empatizat cu ei.

Woebot este disponibil gratuit timp de două săptămâni, prin Facebook Messenger. Ulterior, utilizatorii trebuie să plătească 12 dolari/săptămână, 39 dolari/lună sau 312 dolari/an, plata urmând să fie efectuată săptămânal.

Semne că ai nevoie de un tratament pentru depresie

Depresia este o tulburare psihică deseori neglijată. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 2 milioane de români suferă de această boală. Puțini caută însă ajutor la un psiholog, după cum arată și un studiu recent realizat de Atlas Help.

Există forme diferite de depresie, dar în cazuri grave boala poate duce inclusiv la tentative de sinucidere, fiind necesară supraveghea permanentă a bolnavului sau chiar internarea lui. Iată de ce este bine să cunoaștem simptomele depresiei, pentru a putea cere ajutor din timp.

Dacă două săptămâni la rând avem următoarele simptome, este posibil să suferim de depresie, prin urmare este cazul să discutăm cu un psiholog. Tulburarea se manifestă prin stări inexplicabile de tristețe, anxietate, pesimism, senzația că nu mai există speranță, sentimentul de vinovăție, impresia că suntem neajutorați. Apar diferite tulburări de somn și de apetit, ajungem să dormim foarte mult sau foert puțin, să mâncăm anormal de mult sau dimpotrivă, să refuzăm mâncarea.

În timp, simțim și alte senzații neplăcute, precum iritabilitate, oboseală, apatie, dezinteres față de lucrurile și activitățile care înainte ne plăceau, ne este foarte greu să ne concentrăm la muncă sau să luăm chiar și decizii simple, în viața de zi cu zi. În forme grave, depresia poate provoca inclusiv simptome fizice intense: dureri de cap, amețeală, dureri de stomac, tulburări digestive. Gândurile obsesive legate de moarte sau de sinucidere apar deseori.

Din fericire, în multe cazuri psihoterapia este suficientă ca tratament pentru depresie, cu condiția să fie începută din timp. În sițuații mai complicate însă, este nevoie de ajutorul unui psihiatru și de urmarea unui tratament cu medicamente antidepresive. Acestea nu vor fi însă eficiente dacă pacientul nu urmează în paralel și ședințe de psihoterapie, chiar și după ce starea lui psihică se îmbunătățește. Un tratament pentru depresie trebuie urmat constant, mai mult timp, altfel există riscul ca tulburarea să recidiveze și orice progres obținut să se piardă foarte repede.

Sursa: Daily Mail

Citește și Pokemon go te-ar putea scăpa de depresie