Psiholog online gratis pentru bolnavii de cancer

Bolnavii de cancer pot beneficia de psiholog online gratis. Accesul la specialist se face de pe computer din orice colț al țării.

O mână de tineri specialiști din Cluj Napoca au pus bazele unei platforme online cu scopul de a acorda consiliere psihologică gratuită persoanelor diagnosticate cu cancer. Anual, în România, peste 78.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer. La fel ca oricare altă boală gravă, cancerul duce, în cele mai multe cazuri, la depresie. Netratată, aceasta poate provoca la rându-i atacuri de panică, delir, automutilare, dependența de medicamente și alcool. Și cum în țara noastră există un număr extrem de redus de psihologi raportat la numărul mare de pacienți, iar ședințele sunt destul de scumpe, nu orice persoană și le poate permite.

Vezi și Atlashelp, prima platformă de terapie online din România

Acestă formă de terapie este potrivită pentru cei care, din cauza bolii, se confruntă cu un nivel crescut de stres, simptome de anxietate, depresie, tulburări ale somnului, oboseală, durere, frică de recidivă a cancerului și teama de moarte. Pacienții se pot înscrie completând un formular existent pe platforma www.findingmyway.ro. Terapia durează șase săptămâni, dar se poate prelungi atât cât are nevoie pacientul. Mai mult decât atât, accesul la specialist se poate face de pe computer din orice colț al țării.

Cei care doresc să beneficieze de consiliere psihologică pe acest site trebuie să îndeplinească doar câteva condiții:

  • să aibă 18 ani împliniți
  • să fie diagnosticați cu o formă de cancer
  • să nu beneficieze de suport psihologic
  • să fie dispuși să participe la acest program de intervenție timp de șase săptămâni
  • să nu sufere de tulburări psihotice, bipolare sau de altă tulburare psihică severă
  • să aibă acces la un dispozitiv conectat la internet ( PC, laptop, smartphone) și să dețină cunoștințe minime de utilizare a acestuia

Pacienții cu afecțiuni oncologice pot beneficia de psiholog online gratis

Bazele platformei ”Finding my way” au fost puse de o echipă de cercetare de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș Bolyai, Cluj-Napoca, formată din Lect. Univ. Dr. Ramona Moldovan, Dr. Oana Cobeanu, Andrada Ciucă (student doctorand) și Andrei Nemeti (masterand).

Citește și  Un student a inventat sutienul care ajută la diagnosticarea cancerului de sân!

”Momentan suntem în faza de proiect de cercetare, dar știm deja că în Australia eficiența programului a fost investigată iar rezultatele susțin utilitatea acestuia, ajutând până în prezent sute de persoane. Este printre puținele programe de intervenție de tip cognitiv-comportamental din lume, care este destinat exclusiv persoanelor diagnosticate cu cancer. Platforma se adresează persoanelor cu boli oncologice care consideră că au nevoie de ajutor și nu au resursele necesare, lor le oferim practic un psiholog online gratis. Și nu ne dorim să înlocuim ședințele față-în-față cu psihoterapeutul, ci, pentru că știm că funcționează, dorim să-i putem ajuta pe cei care au nevoie”, explică psihologul Oana Cobeanu.

Vezi și Românii nu merg la consiliere psihologică, deși au nevoie