Depresie. Cum deosebim această boală gravă de o stare de tristețe

Simptomele pentru depresie sunt deseori confundate cu o simplă stare de indispoziție și tristețe. De aceea, multe persoane nu-și dau seama cât de mult suferă cei de lângă ei. Iată de ce este esențial să recunoaștem din timp manifestările aceste afecțiuni extrem de grave.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, peste 350 de milioane de oameni suferă de depresie, la nival global. În realitate însă, numărul lor este mult mai mare, pentru că multe cazuri nu sunt diagnosticate. Asta din cauză că depresia este încă o boală prea puțin cunoscută și care trece deseori neobservată, în iureșul stresului de zi cu zi.

Mulți dintre noi au observat poate un prieten sau un coleg care devine tot mai abătut pe zi ce trece, care se izolează de lume, dar ne gândim că „o să-i treacă”, e doar o perioadă mai dificilă din viața lui. Deoseori este adevărat, dar din păcate sunt și situații când în spatele acestui comportament se ascunde ceva mai grav. Iată care sunt simptomele depresiei și cum le putem deosebi de o simplă stare de tristețe.

Te poate interesa și Depresia – cele mai bune aplicații de suport

Simptome și cauze pentru depresie

Depresia este o boală psihică manifestată prin stări de tristețe și apatie. Tulburarea persistă însă chiar și 6 sau 8 luni, prin urmare nu este ceva trecător. Acesta este de altfel primul indiciu că vorbim de o boală, nu de o simplă stare proastă: durata simptomelor este mult mai mare.

Trebuie menționat că suferința prin care trece o persoană ca urmare a unui eveniment traumatizant din viață, cum ar fi pierderea unei personae dragi, nu este considerată depresie dacă nu durează mult. Există însă cazuri în care boala apare ca urmare a acestei suferințe, psihiatrii vorbind în acest caz de o „complicație a suferinței”.

Vezi și Psihiatru de buzunar sau beneficiile tehnologiei în sănătatea mintală

 Cele mai evidente manifestări pentru depresie sunt:

 • stare de tristețe
 • pierderea interesului pentru activități care înainte erau plăcute
 • lipsa apetitutul sexual
 • insomnie
 • lipsa poftei de mâncare și slăbire neintenționată
 • agitație psihomotorie
 • oboseală
 • sentiment de vinovăție
 • mișcări încetinite, dificultatea de a vorbi
 • concentrare dificilă
 • gânduri obsesive legate de moarte și de sinucidere.

În privința cauzelor care determină depresia, există încă multe necunoscute. Este posibil ca afecțiunea să apară în urma unei combinații de factori de risc:

 • Evenimentele traumatizante pot declanșa boala, la fel și stresul intens.
 • O personalitate mai slabă este predispusă la depresie, pentru că este mai afectată de necazurile cu care se confruntă.
 • Persoanele care au rude de gradul întâi diagnosticate cu depresie riscă să dezvolte și ele boala.
 • Consumul de alcool și droguri.
 • Persoanele care iau anumite medicamente (interferon, corticosteroizi).

Te poate interesa și Românii nu merg la consiliere psihologică, deși au nevoie. Concluzia unui studiu Atlas Help

Tratament pentru depresie

Ca orice boală psihică, și depresia poate fi tratată, de aceea este esențială diagnosticarea ei din timp. Tratamentul include mai multe terapii, fiecare având importanța ei.

Vezi și Pokemon go te-ar putea scăpa de depresie

În primul rând, familia persoane bolnave este consiliată pentru a putea oferi suportul necesar. Apoi pacientul va urma ședințe de psihoterapie, care presupun discuții cu specialistul care îi va ajuta să înțeleagă ce li se întâmplă, de ce li se întâmplă asta și cum pot lupta singuri cu boala.

În unele cazuri însă, psihiatrul va prescrie și medicamente antidepresive. Acestea trebuie luate însă chiar și după dispariția simptomelor, pentru că altfel boala poate să recidiveze.

În cazurile de depresie mai ușoară o terapie foarte bună o constituie exercițiile fizice. Efortul duce la eliberarea de endorfine, care conferă o stare de bine. În plus, sportul va aduce multe alte beneficii bolnavului.

Îți recomandăm și Davor Mucic: „Telepsihiatria – viitorul serviciilor de sănătate mintală”

Tipuri de depresie

Medicii au identificat mai multe tipuri de depresie, fiecare având unele manifestări specifice.

Depresia unipolară: de manifestă printr-o stare de tristețe continuă.

Depresia bipolară: alternează perioade de comportament normal cu episoade de depresie și maniacale.

Depresia majoră cu manifestări psihotice: în această formă foarte gravă a bolii starea de depresie este însoțită de psihoză. În starea de psihoză pot să apară halucinații, ruperea de realitate, pacientul ajungând să trăiască într-o lume imaginară, fără legătură cu ce se întâmplă de fapt în jurul lui.

Depresia postpartum: care apare după naștere și poate avea forme destul de grave.

Depresia majoră temporară: apare de obicei iarna și este provocată de reducerea expunerii la lumina solară. Starea de depresie dispare complet în restul anului.

Cum este diagnosticată depresia

Medicul poate diagnostica depresia prin mai multe metode. În primul rând are loc o discuție cu pacientul, pentru a vedea cum se manifestă acesta, apoi va afla care este istoricul său medical, dacă suferă de alte boli.

Există și chestionare speciale pe care medicul le poate aplica, în cazul în care bănuiește apariția depresiei. Aceste teste speciale pot arăta cât se severă este depresia și ajută la stabilirea diagnosticului potrivit.

Sursa: Medical News Today

Citește și O aplicație de mobil poate fi un eficient tratament pentru depresie