Psihiatru de buzunar sau beneficiile tehnologiei în sănătatea mintală

Poți avea un psihiatru de buzunar, la dispoziția ta, iar asta grație beneficiilor tehnologiei care vine din urmă și cucerește teren în domeniul foarte delicat al sănătății mintale. Vorbim despre aceasta, pentru că subiectul poate fi unul de interes pentru oricare dintre noi. Viața de zi cu zi ne poate apropia deseori de limite. Un psihiatru, chiar și unul virtual, poate fi un suport binevenit, necesar și salvator.

Cea mai mare parte a aplicațiilor care țin de domeniul eHealth sunt destinate constantelor biologice măsurabile și oferă un fel de versiuni miniaturizate ale echipamentelor ATI: ecografe, tensiometre, sisteme de măsurare a glicemiei și altele. O altă mare categorie se ocupă de programe de fitness și dietă. Specialiștii în tehnologie nu au neglijat nici crearea de gadget-uri care au transformat telemedicina într-o disciplină în sine. Tehnologia aplicațiilor, sistemele de tipul wearables și alte dispozitive portabile de folos medicilor și pacienților este în continuă dezvoltare și perfecționare, iar produsele din aceasta categorie (fie ca sunt aparate în sine, fie că sunt doar aplicații), sunt din ce în ce mai performate.

De cealată parte aplicațiile care să se ocupe de domeniul sănătății mintale sunt foarte puține. Asta în condițiile în care depresia, afecțiunile din sfera suferințelor bipolare, dar și alte afecțiuni psihice sunt o problemă de sănătate reală.

Citește și:Până în 2020, 4 milioane de pacienţi vor beneficia de monitorizare medicală de la distanță

O persoană este considerată sănătoasă mintal dacă poate să facă faţă tensiunilor normale ale rutinei cotidiene, desfăşurându-şi în mod normal activităţile obişnuite, în acelaşi timp având grijă de ea însăşi. Fără doar şi poate, oricine poate trece prin perioade dificile în viaţă. Stresul şi durerea sunt inerente, iar toate acestea pot să fie factori declanșatori, fie factori agravanți pentru probleme psihice lantente.

Sănătatea mitală, la modul absolut este utopie, fiecare om având momente de derută, pase depresive sau angoase greu de depășit. În aceste condiții, atunci când în ecuaţie intră o problemă de sănătate mintală, cu manifestări persistente timp îndelungat,  şi nu sunt neapărat o reacţie la evenimentele de zi cu zi, iar aceste simptome interferează cu activitatea persoanei, acestea pot fi un semn clar al unei boli psihice.

Unul din patru oameni vor avea probleme de sănătate mintală la un moment dat

Nu se cunoaşte o cauză exactă care să ducă la declanşarea unei boli mintale de la depresie la alte afecțiuni mai grave, dar se presupune că la bază este o combinaţie de factori fizici, psihologici şi de mediu, care împreuna pot genera o stare patologică. Statistic, se consideră că unul din patru oameni vor avea probleme de sănătate mintală la un moment dat.

Pentru toate aceste motive un psihiatru de buzunar și aplicații care să ofere ajutor celor care au nevoie sunt nu doar necesare dar și foarte utile. Se consideră că aplicațiile din domeniul sănătății mintale sunt viitorul mare boom în domeniul eHealth.

psihiatru

Tehnologia acutuală are un cuvânt important de spus și va funcționa ca un veritabil psihiatru sau psiholog la purtător. Aceasta oferă suport pentru toți cei care au probleme psihice, de la depresie la tulburări sistemice. La Summit-ul mondial de inovare pentru sănătate din 2015 s-a discutat despre necesitatea implementarii unor aplicații care să joace un rol activ în monitorizarea, susținerea și ameliorarea stării de sănătate a celor care au probleme psihice, fie că este vorba despre depresii sau afecțiuni cronice. Un argument solid a fost acela al efectelor invalidante pe care le au afecțiunile psihice.

Bolile psihice, mai scumpe decât boli cardiovasculare, respiratorii, cancerul și diabetul zaharat la un loc

În SUA de exemplu problemele legate de sănătatea mintală duc la costuri uriașe din cauza forței de muncă pierdute. Costurile pentru bolnavi depăsesc costurile cumulate pentru boli cardiovasculare, boli respiratorii cronice, cancer și diabet zaharat. Enorm! Asociația Americană de Psihiatrie și Asociația Americană de Telemedicină consideră că este necesară o strategie care să aibă ca finalitate psihiatrul din buzunar.

Citește și: Poate un smartphone să pună un diagnostic pentru diverse afecțiuni?

Aplicații mobile care vizează îmbunătățirea stării pacienților cu probleme psihice trebuie să urmărească sporirea capacității acestora de a avea grijă de ei înșiși bazându-se pe un dipozitiv pe care îl avem (aproape) toți: telefonul mobil inteligent. Psihiatrii în carne și oase și psihologii sunt unanimi. Este bine să ai instalat în telefonul mobil cel puțin o aplicație de monitorizare a stresului care să poată identifica semnele unor probleme psihice de la cele simple care anunță o depresie până la cele grave.

Cele mai utile par a fi aplicațiile care pot gestiona atacurile de panică și crizele de anxietate. Toate s-au dovedit extrem de utile celor care le-au folosit, fiind o cale extrem de simplă și bună pentru susținerea persoanelor care au astfel de probleme. Un mare avantaj al acestor aplicații a fost acela că utilizatorii au conștientizat existența problemelor și au solicitat ajutor. Aceste beneficii certe au dovedit că aplicațile cum ar fi Viary pe iOS și Android, ca să dăm doar exemplul acesti aplicații foarte cunoscute, sunt cu adevărat utile.

Este interesant si: Antidepresive pe bază de realitate virtuală?!

Principala problemă pe care o poate ridica psihiatru din buzunar este modul de comunicare. Aplicațiile sunt în limba engleză, iar o bună comunicare cu acestea impune bune cunoștiințe de engleză. Probabil că viitorul va rezolva aceasta chestiune.

Provocările aplicațiilor din categoria psihiatru din buzunar

  1. Identificarea căilor prin care problemele de sănătate mintală să fie scoase din zona de stigmatizare. Boala psihică este o boală ca oricare alta.
  2. Din 2013 au fost scoase pe piață mai mult de 1.500 de aplicații legate de depresie. Toate au avut un rol benefic pentru utilizatori.
  3. Multe din aplicații au fost lansate fără a beneficia de implicarea unor medici specialiști. Unele dintre ele au prezentat riscuri pentru pacienți. Cu toate acestea, potențialul aplicațiilor din această categorie rămâne uriaș.
  4. Existanța interesului pentru acest gen de aplicații a confirmat că problemele de sănătate mintală sunt globale și au consecințe grave. Unul din patru oameni din întreaga lume poate avea tulburări psihice sau neurologice în timpul vieții sale spune Organizației Mondiale a Sănătății. Mai mult de 450 de milioane de oameni suferă în prezent de diferite forme de afecțiuni din sfera psihică. Conform OMS doar o treime dintre ei vor primi un tratament de la un profesionist, mai ales din cauza costurilor ridicate.
  5. Numărul celor care au afecțiuni psihice nediagnosticate este trplu față de numărul celor care primesc un tratament. Headspace este o aplicație care poate fi o soluție de identificare a afecțiuni pentru aceștia, dar mai ales pentru persoanele care suferă de anxietate, atacuri de panică și stres.
  6. Joyable, o altă aplicație remarcabilă este un excelent ajutor pentru cei cu probleme de anxietate socială. 93% dintre utilizatori au primit confirmarea suferinței lor, după ce au folosit aplicația. Urmarea pașilor de relaxare propuși de aceasta a redus simptomele la circa 39% dintre utilizatori.
  7. Aplicațiile de genul psihiatru din buzunar au un potențial imens, prea puțin exploatat și cu priză mică la public.

Citește și: Depresia – cele mai bune aplicații de suport

Sursa: infinitemonkeys //imedicalapps.com