Un nou tip de implant cohlear poate reda un auz aproape perfect

Sursa medicala: Universitatea Greenwich. Medic citat: dr.  Wim Melis

Actualele tipuri de implant cohlear ofera un auz metalic, iar pacientii au nevoie de mult timp pentru a se putea obisnui cu ele. Insa aceste probleme ar putea sa dispara datorita inventarii unui nou dispozitiv.

Cercetătorii de la Universitatea Greenwich au inventat o nouă tehnologie pentru redarea auzului. Un nou tip de implant cohlear creat de ei deconstruiește și apoi reconstruiește sunetele, astfel încât creierul le poate percepe natural, ca și când auzul ar fi rămas aproape perfect.

Dispozitivul este diferit de actualele modele de implant auditiv, care conectează practic un microfon direct la creier și astfel doar amplifică sunetele din exterior. Cu ajutorul unei noi tehnologii, aparatul înregistrează mai multe niveluri de sunet și în acest fel poate reda informația aproape identic cu modul în care ea este percepută de o ureche sănătoasă.

Datorită noului tip de implant cohlear, persoanele cu deficiențe de auz vor putea percepe sunetele reale corect într-o proporție de cel puțin 90%. Performanța este uriașă, având în vedere că în acest fel chiar și persoanele care folosesc implant vor putea înțelege perfect o discuție, fără ca frazele să mai fie acoperite sau distorsionate de zgomotele de fond.

Vezi și Un implant revoluționar a ajutat trei pacienți paralizați să meargă din nou

„În prezent, la actualele tipuri de implant cohlear, creierul are nevoie de antrenament pentru a putea învăța cum să descifreze sunetele. După un timp, creierul se obișnuiete și sunetele sunt percepute mai clar. Însă ele vor suna în continuare metalic, pentru că informația despre semnalul audio este foarte limitată. Oamenii încearcă să poarte o conversație, dar sunt distrași de zgomotele de fond, cum se întâmplă în trafic sau la o petrecere. Iar muzica live sună îngrozitor pentru ei”, a declarat dr. Wim Melis de la Universitatea Greenwich, unul dintre creatorii noului implant.

Cum funcționează noul tip de implant cohlear

Spre deosebire de vechiul model, care doar amplifică sunetele, noul tip de implant îl reconstruiește bucată cu bucată, astfel încât nimic nu se pierde, precizează expertul. Noua tehnologie poate separata diferite tipuri de sunete, le alege apoi pe cele care sunt mai importante și le reconstruiește într-un sunet clar, ușor de perceput și de înțeles.

Iată cum funcționează noul implant:

  • Sunetul este preuat de un microfon montat în ureche, care conține un microprocesor cu baterie reîncărcabilă, care rezistă 19 ore
  • Microprocesorul transformă sunetele în semnale electrice
  • Codul acestor semnale este transmis printr-un cablu spre bobina transmițător
  • Semnalele radio trec prin piele spre receptorul implantat în spatele urechii
  • Semanlul trece prin electrozii care stimulează nervii auditivi din cohlee
  • Poziția electrozilor în interiorul cohleei determină sunetele astfel încât fiecare va avea intensitatea potrivită.

Potrivit dr. Melis, noul tip de implant va avea o dimensiune similară cu actualele modele sau ar putea fi chiar mai mic. Dispozitivul ar putea deveni disponibil pe piață peste aproximativ 6 ani.

Sute de mii de oameni din întreaga lume folosesc în prezent diferite tipuri de implant auditiv, însă acestea nu pot decât să amplifice sunetele. Implantul este folosit numai atunci când auzul pacientului este atât de afectat încât un aparat auditiv nu îi poate fi de ajutor.

Noua tehnologie inventată de cercetătorii de la Universitatea Greenwich ar putea fi utilă și pentru a obține metode mai eficiente de compresie pentru formatele audio, care să fie utilizate pe telefoanele mobile sau pentru serviciile de streaming.

Sursa: MedicalXpress

Citește și Screening auditiv la nou-născuți. A fost lansat Registrul Electronic Național