Un implant revoluționar a ajutat trei pacienți paralizați să meargă din nou

Cercetătorii de la două universități din Statele Unite au reușit o performanță extraordinară, cu ajutorul unei noi tehnologii. Astfel, trei pacienți paralizați au putut merge din nou.

Cu ajutorul unui impant electric revoluționar, care a stimulat activitatea nervilor spinali, trei pacienți paralizați de la brâu în jos au putut merge din nou.

Este adevărat că bolnavii au putut merge doar cu ajutor, folosind un cadru pentru a-și menține echilibru, iar când stimulatorul spinal a fost dezactivat, nu și-au mai putut mișca picioarele.

Vezi și Cum a trăit Stephen Hawking peste 50 de ani cu scleroză laterală amiotrofică

Totuși, performanța cercetătorilor este uriașă, pentru că pacienții, paralizați de ani de zile, au putut parcurge distanțe destul de mari, pe propriile picioare.

Unul dintre ei, Jered Chinnock, în vârstă de 29 de ani, a putut parcurge o distanță egală cu lungimea unui teren de fotbal. Acum el poate merge cu ajutorul unui cadru metalic sau susținut de două persoane, care să stea de-o parte și de alta și să-l țină de mâini.

Jered, ca mulți alți pacienți care au suferit traumatisme ale coloanei vertebrale, nu-și mai poate mișa voluntar picioarele. Comenzile trimise de creier nu mai ajung la nervii spinali, care ar trebui să activeze mușchii. Astfel, pacientul este blocat într-un scaun cu rotile.

Deocamdată nu există soluții cu adevărat eficiente pentru a-i ajute pe acești pacienți, dar noua tehnologie testată acum ar putea fi soluția salvatoare.  După luni de zile de terapie și cu ajutorul acest stimulator spinal activat, pacienții ar putea să meargă din nou, chiar dacă nu la fel de mult și de bine ca înainte de accident. Practic, în cazul lor, coloana vertebrală învață din nou cum să răspundă la comenzile date de creier.

Te poate interesa și Bolnavii de paralizie pot fi salvați cu un implant spinal revoluționar

Nu toți pacienții răspund la fel de bine la noua terapie. În cazul lui Chinnock însă, implantul s-a dovedit a fi foarte eficient. Tânărul este paralizat din anul 2013, când a suferit un accident de snowmobil.

Un alt pacient care a putut merge cu ajutorul noului impant electric spinal este Jeff Marquis, de 35 de ani, care a paralizat în 2011 în urma unui accident de ciclism.

Al treilea pacient care a reușit să meargă datorită implantului este Kelly Thomas, o tânără de 23 de ani, din Florida.

Noua tehnologie presupune implantarea unui stimulator electric spinal la baza coloanei vertebrale. Atunci când stimulatorul este pornit, cu ajutorul unei baterii, semnalele electrice pe care le emite stimulează nervii spinali care nu au fost distruși și permit astfel refacerea conexiunii dintre creier și mușchii picioarelor.

Prin urmare, leziunea nu este vindecată, dar mișcarea membrelor devine posibilă datorită folosirii unor nervi spinali sănătoși, situați sub zona afectată a coloanei.

Deocamdată noul implant nu este disponibil pe scară largă și nici nu se știe cât ar costa această terapie. În plus, cercetătorii trebuie să aprofundeze studiul, pentru că nu toți pacienții care au beneficat de implant au putut merge din nou. De asemenea, există riscul de accidentare, pentru că bolnavii nu-și pot controla prea bine mișcările.

Implantul a fost experimentat în cadrul unui studiu de două echipe de cercetători, care au lucrat independent: o echipă de la Clinica Mayo și una de la Universitatea din Louisville.

Rezultatul studiului a fost publicat în revistele de specialitate Nature Medicine și New England Journal of Medicine.

Surse: CBS News, BBC News

Citește și Exoschelet. Ce este acest dispozitiv și cum ajută persoanele paralizate să meargă