Inovație în medicină. Un sistem de realitate augmentată, aprobat pentru folosirea în chirurgie

Sistemul de realitate augmentată OpenSight este o importantă inovație în medicină. Agenţia Federală Americană pentru Hrană şi Medicamente (FDA) a aprobat folosirea acestei tehnologii pentru intervențiile chirurgicale.

OpenSight, sistem produs de compania Novarad, proiectează imagini 2D, 3D și 4D cu organele interne ale pacienților, proiectând cadrele pe corpul acestora. În acest fel, medicii pot vedea în detaliu interiorul corpului, fără să aibă nevoie de incizii.

Este practic o vizualizare tridimensională în timp real cu interiorul corpului, suprapusă peste imaginea reală a pacientului, permițând totodată observarea obiectele din mediul înconjurător.

Noua tehnică permite o mai bună planificare a operațiilor, reducând astfel timpul necesar pregătirilor. Intervenția chirurgicală va fi astfel mai rapidă, mai precisă și mai sigură, precizează Wendell Gibby, CEO Novarad și unul dintre inventatorii sistemului OpenSight.

De aceea, noul sistem este o inovație în medicină foarte importantă în această perioadă în care operațiile devin tot mai precise și mai puțin invazive. Medicii pot vedea mai clar structurile anatomice, pot observa ce zone trebuie să evite și cum să poziționeze instrumentele chirurgicale pentru operație.

Vezi și 10 tehnologii disruptive care vor transforma industria farmaceutică

 Sistemul este conceput pentru dispozitivul de realitate augmentată Microsoft HoloLens și poate fi utilizat de mai multe persoane în același timp. De aceea, OpenSight este o bună soluție și pentru pregătirea tinerilor medici, oferind o experiență multi-user.

Studenții pot folosi dispozitivul HoloLens și sistemul OpenSight pentru a observa organele interne ale pacienților, pentru a pune un diagnostic, dar și pentru disecarea virtuală a unor cadavre.

Spre deosebire de realitatea virtuală, care oferă un cadru complet fictiv, creat de la zero, realitate augmentată (AR) suprapune imaginile create peste scene reale. În cazul medicinei, tehnologia AR este esențială, pentru că ajută medicii să observe și să înțeleagă mai bine anatomia pacienților, fără ca aceștia să mai aibă nevoie de incizii.

Imaginile folosite pentru a vizualizarea corpului pacientului sunt obținute în timp real prin investigații de tipul tomografiei sau rezonanței magnetice. Prin urmare, imaginile sunt personalizate, ele arată doar organele acelui pacient. În acest fel, medicul care folosește noul sistem se uită la pacient și îl vede pe el, dar și prin el în același timp.

Surse: Health Imaging, Business Wire

Citește și Aplicație despre schizofrenie: proiectul prin care poți experimenta ce simte un bolnav