Materialul ce monitorizează radiaţiile UV pentru a preveni arsurile solare

Cercetatorii de la Universitatea din Turku au dezvoltat SensoGlow, un material sintetic pe bază de hackmanit care îşi poate schimba culoarea în funcție de gradul expunerii la radiațiile UV

Suntem în plin sezon de vară și riscurile supra-expunerii la radiaţiile UV sunt tot mai mari. Fie că vrei să petreci o zi pe plajă sau vrei sa te plimbi cu barca, este important să ai grijă de pielea ta pentru a preveni arsurile solare.

Dezvoltat de o echipă de la Universitatea din Turku, materialul SensoGlow este alcătuit din hackmanit sintetic (sau sodalit – o piatră semipreţioasă indigo), un mineral fotocromatic care îşi poate schimba culoarea ca răspuns la radiațiile UV (UVA, UVB sau UVC). Nivelul de schimbare a culorii indică gradul expunerii la radiațiile UV, pe baza electronilor activați. Spre deosebire de alte materiale pentru monitorizarea UV, materialul SensoGlow revine la starea originală, inactivă și neutră atunci când nu mai este expus la radiaţiile UV, permițându-i să fie folosit din nou.

Schimbarea de culoare a materialului SensoGlow nu se bazează pe schimbări structurale, ci pe stocarea electronilor din material, iar procesul este reversibil. Când materialul nu mai este expus la radiațiile UV, electronii se întorc la starea lor naturală, iar culoarea materialului revine la normal.

Citeste si UV Sense – cel mai mic dispozitiv pentru protecție solară

Materialul sintetic este compus din hackmanit sintetic – (Na,M)8Al6Si6O24(Cl,S)2 – iar toate elementele din compoziţie sunt relativ ieftine.

Monitorizarea s-ar putea face cu ajutorul unei aplicații de mobil. Materialul SensoGlow ar putea fi folosit pentru a crea un fel de autocolant care, atunci când este plasat pe un ceas, ar putea alerta utilizatorul dacă nivelul de radiație crește, pe măsură ce culoarea autocolantul se intensifică. Utilizatorul poate, de asemenea, să fotografieze autocolantul și apoi să utilizeze o aplicație mobilă pentru a indica valoarea curentă a indicelui UV din radiaţiile UV.

Te poate interesa si Alergia la soare. Ce este și cum poate fi prevenită

Radiațiile ultraviolete (radiaţiile UV) pot provoca diverse boli de piele, pot afecta sănătatea ochilor, și sunt chiar un factor major de risc pentru cancerul de piele. Pentru a detecta cantitatea radiațiilor UV, se folosesc în prezent sisteme cu molecule organice care își schimbă culoarea la expunerea la radiațiile UV. Cu toate acestea, moleculele organice au durabilitate scăzută din cauza faptului că modificările de culoare implică reorganizarea structurii moleculare – astfel, procesul nu este reversibil și astfel de sisteme pot fi refolosite pentru un număr redus de ori.

Citeste si Te bronzezi frumos sau te arzi la soare? Răspunsul este în genele tale

Surse: New Atlas, University of Turku