Nightingale, un dispensor automat de medicamente inventat de studenți români

Patru inventatori români au realizat un dispozitiv revoluționar, extrem de util bolnavilor cronici, nevoiți să urmeze un tratament foarte strict. Nightingale este un dispensor automat de medicamente, care ajută la administrarea dozei corecte, la ora stabilită.

Acest dispensor automat de medicamente are o formă circulară, este compartimentat și astfel ușor de folosit chiar și pentru scheme foarte complexe de tratament. Nightingale poate gestiona până la 50 – 100 de medicamente diferite, putând fi folosit pentru mai mulți pacienți deodată și, desigur, pentru a gestiona mai multe programe de tratament, în același timp.

Sistemul s-ar dovedi foarte util pentru bătrânii care trebuie să ia zilnic multe medicamente, dar și pentru îngrijitorii lor sau pentru asistentele de la casele de bătrâni.

Prin această metodă sigură de administrare, se elimină riscul unei supradoze accidentale, dar și al nerespectării orei exacte pentru tratament, a declarat, pentru eHealth Romania, Melania Racolta, unul dintre inventatorii dispozitivului.

dispensor automat de medicamente
Un membru al echipei Nightingale, la lucru, în timpul InnovationLabs 2017

„Un asemenea produs nu există încă în România și rezolvă o problemă gravă legată de cât de complicat și riscant a ajuns să-ți iei medicamentele. Am observat că este tot mai dificil, în special pentru bătrâni, să gestioneze sau să le fie gestionate programele stricte de medicație pentru boli cronice. An după an a crescut procentul supradozelor accidentale sau a nerespectării unor ore exacte”, precizează Melania.

Avantajul unui dispensor automat de medicamente

Spre deosebire de alte produse similare care există deja pe piață, Nightingale poate gestiona cantități mai mari de medicamente. De exemplu, gadgetul poate memora o prescripție care conține 12 medicamente diferite, care trebuie luat la 10 momente diferite, în decursul unei zile. Totodată, aparatul selectează singur medicamentele necesare și oferă bolnavului sau asistentei un pahar gata pregătit, cu toate pastilele care trebuie luate la momentul respectiv.

Te poate interesa și IBM a lansat un dispozitiv inteligent, care permite spitalizare acasă

De asemenea, când un anumit medicament se termină, aparatul emite o notificare și nu permite introducerea unei alte pastile, recunoscând prin scanarea codului QR dacă medicamentul ce urmează să fie introdus este cel corect. Astfel, nu pot să apară greșeli.

Când vine momentul administrării unui tratament, Nightingale notifică bolnavul sau îngrijitorul, pentru ca medicamentul să fie luat la timp. Modul de notificare poate fi ales după preferința utilizatorului: SMS, alertă pe telefon sau mesaj pe e-mail, iar interfața sistemului este prietenoasă, ușor de folosit.

dispensor automat de medicamente echipa
Echipa care a inventat dispensorul automat de medicamente Nightingale

Deocamdată acest dispensor de medicamente este în stadiul de prototip. Nightingale, proiect realizat de patru studenți de la Facultatea de Automatică și Calculatoare, se numără printre câștigătorii InnovationLabs 2017. Inventatorii lui speră să-l poată produce și vinde în curând, pentru început la căminele private de bătrâni.

Costul unui dispozitiv va fi undeva în jur de 400 de euro, pentru că toate elementele sunt sterile. Trebuie reținut însă că un aparat de acest fel poate fi folosit pentru a gestiona corect planul de tratament pentru mai mulți pacienți, în paralel.

Citește și Medicamente lipsă de pe piață, anunțate pe o platformă online