Medicamente lipsă de pe piață, anunțate pe o platformă online

Platforma online www.medicamentelipsa.ro oferă o evidență actuală cu medicamente lipsă de pe piața din România. În acest fel pacienții sunt informați corect, iar farmaciștii află de unde, când și dacă mai pot procura un anumit medicament.

Platforma www.medicamentelipsa.ro, prin care oricine poate anunța lipsa de pe piață a unor medicamente, a fost lansată în luna octombrie de Ministerul Sănătății.

Citește și: Top 10 cel mai bune surse de informație medicală pentru pacienți

Prin intermediul acestei platforme, pacienții, medicii sau farmaciștii pot anunța o listă cu medicamente lipsă, dar și cu vaccinurile care nu se mai găsesc pe piață. Site-ul a fost lansat în luna octombrie și a înregistrat deja foarte multe reclamații. Este un proiect comun în care sunt implicați Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, CNAS și UNIFARM SA.

Cum se repoartează anumite medicamente lipsă

Pentru a raporta medicamente lipsă, metoda este simplă. Oricine poate anunța pe site lipsa unui medicament. Utilizatorul trebuie să spună numele medicamentului, substanța activă și afecțiunea pentru care era recomandat. Reprezentanții Ministerului Sănătății citesc anunțurile și răspund pe site într-un termen stabilit. Primul răspuns vine după 4 zile și presupune evaluarea situației.

Al doilea răspuns trebuie să fie dat în următoarele 7 zile și va conține anunțarea măsurilor întreprinse de autorități pentru a rezolva problema. Astfel, pacientul sau farmacistul care a anunțat anumite medicamente lipsă va afla dacă acestea mai sunt disponibile în România, dacă mai sunt fabricate sau importate, ori trebuie înlocuite cu alte tratamente. În cazul în care un medicament se mai găsește pe piață, reprezentanții ministerului vor anunța la câți distribuitori este disponibil sau data de la care va putea fi comandat din nou.

Citește și: SIGMA – primul joc terapeutic care ajută persoanele supraponderale să-și schimbe stilul de viață

Fiecare utilizator care scrie o reclamație pe platforma despre medicamente lipsă poate vedea în timp real un cronometru, care îl anunță timpul rămas până la primirea răspunsului. Toate măsurile luate de autorități sunt publicate și într-un sumar lunar.

Medicamente lipsă și evidența stocurilor de vaccinuri

Pe platforma www.medicamentelipsa.ro au fost reclamate, pe lângă sute de medicamente lipsă, și grave probleme în aprovizionarea cu vaccinuri. Astfel, Guvernul a decis să lanseze, prin programul GovITHub, o altă platformă online, prin care Direcțiile de Sănătate Publică pot raporta mai ușor către Ministerul Sănătății lipsa stocurilor de vaccinuri.

Această aplicație este de mare ajutor medicilor, care pot anunța mult mai rapid lipsa vaccinurilor de care pacienții au nevoie. Platforma este destinată însă numai Ministerului Sănătății și Direcțiilor de Sănătate Publică.

Te-ar putea interesa și: Tratament pentru diabet zaharat tip 2: importanța dietei și a sportului