Top 10 cel mai bune surse de informație medicală pentru pacienți

Mai în glumă, mai în serios, deși nu este deloc recomandată o astfel de atitudine, se spune că primul medic la care apelăm este o căutare pe google… Internetul abundă de informație medicală, de soluții care pleacă de la unul, două simptome și ajunge la un diagnostic. Se merge mai departe și se oferă tratamente și soluții terapeutice. Deși de cele mai multe ori astfel de ”investigații medicale” sunt dăunătoare și te pot pune pe piste false, ascunzând boli grave în afecțiuni banale și invers, internetul este plin de informație medicală. Secretul care face diferența este calitatea surselor și resurselor medicale din mediul online.

Se poate spune că este o artă să găsești informație medicală de calitate. Pentru ca demersul să fie mai ușor și mult mai sigur am făcut un top cu cele mai bune surse de informație medicală la care poți apela cu încredere fie pentru a verifica un diagnostic, fie pentru a-ți face o părere despre unele simptome pe care le poți avea. Soluția este bună dar numai dacă este folosită ca o sursă preliminară de informație. Un diagnostic și un tratament fiind rezultatul exclusiv al vizitei la medic, la medicul specialist și a unor investigații medicale care să confirme cu acuratețe un diagnostic ipotetic furnizat de o căutare pe internet.

Toate tipurile de informație medicală disponibilă în mediul online este subiectivă și generalistă

Dezvoltarea tehnologică, site-urile specializate pe probleme medicale și oferta extrem de buna a tehnologiei pentru a monitoriza unele constante biologice dă pacienților impresia că pot să aibă grijă de sănătatea lor fără un consult medical efectiv. Toate tipurile de informație medicală disponibilă în mediul online este subiectivă și generalistă. Reversul medaliei este că accesul rapid la informație medicală ne oferă posibilitatea de a ne monitoriza mai atent și de a ne alarma cu adevărat doar atunci când este cu adevărat cazul. Totul cu o condiție: să folosești surse credibile pentru a obține o informație medicală de calitate.

Citește și: O să trăiești, probabil, 100 de ani. Ce trebuie să faci ca să fii pregătit

Pentru aceasta este util să folosești aceste top 10 cel mai bune surse de informație medicală pentru pacienți, atunci când ai suspiciuni cu privire la starea ta de sănătate sau când vrei lamuriri.

1) Webicinainformație medicală

În 2008 un student la medicină a avut o idee genială și simplă. Acesta a considerat că mediul virtual este un loc perfect pentru a partaja cu alți medici și cu pacienți informații de natură medicală. Așa a apărut site-ul Webicina si, poate a fost făcuut primul pas în ceea ce numim azi medicină digitală.

Pe site-ul Webicina există știri medicale și sfaturi de încredere. Informațiile vin de la peste 11.000 de surse cu maximă atenție alese. Informațiile publicate sunt verificate și confirmate de 180 de medici specialiști. Site-ul are susținerea Organizației Mondiale a Sănătății și este considerat o resursă de bază , corectă și disponibilă gratuit pentru toată lumea.

MedlinePlus, utile medicilor studenților și pacienților

2) Smartpatientsinformație medicală

Site-ul este o comunitate online pentru pacienți și familiile acestora. Fondatorii acestei platforme consideră că pacientii sunt foarte interesați de detalii cu privire la afecțiunile pentru care au au fost diagnosticați. Platforma consideră că pacienții au nevoie d einformații într-un limbaj simpku, accesibil, ușor de înțeles. Site-ul are și un foarte bun motor de căutare.

Te poate interesa și acest subiect: Un smartphone devine un dispozitiv medical

3) MedlinePlus

MedlinePlus este spațiul on-line al Institutului Național al SUA pentru Sănătate. Site-ul este varianta virtuală a Bibliotecii Naționale de Medicină al SUA, considerată cea mai mare biblioteca medicală din lume. Site-ul oferă acces la materiale de specialitate gratuit, în limba engleză și este una dintre cele mai bune surse de documentare medicală. Este util cadrelor medicale, studenților și pacienților. MedlinePlus are și o secțiune actualizată constant care prezintă cele mai noi scheme de tratament pentru cele mai diferite boli dar și descrierea celor mai noi preparate medicale.

4) Drugs.com

Site-ul este spacializat în informații cu privire la medicamente pentru a-i ajuta pe pacientii să înțeleagă mai bine modul în care funcționează medicamentele. Site-ul prezintă utilizările, efectele secundare și potențialul de a interacționa al medicamentului descris cu alte medicamente. Site-ul conține și un motor de căutare foarte bun numit “identificator de medicamente“, care își propune să găsească medicamente legale pentru fiecare afecțiune în parte.

3.300 de specialiști!

5) Clinica Mayoinformație medicală

Online Medical Resurse – Mayo Clinic este o organizatie non-profit din SUA care s-a angajat să ofere informație și educație. În plus este o foarte utilă bază de cercetare pentru medici și pacienți. Site-ul este unul dintre cele mai utilizate de pacienții din SUA. Acuratețea și simplitatea informațiilor furnizate face din platformă un intrument extrem de util. În spatele informațiilor publicate sunt 3.300 de medici, oameni de știință și cercetători care contribuie benevol cu informații medicale. Site-ul cuprinde definiții medicale, simptome, cauze, factori de risc, complicații, teste recomandate pentru diagnostic, tratamente și medicamente specifice, dar și noțiuni de prevenție.

6) ACOR

ACOR  se concentreaza pe sprijinirea persoanelor care suferă de cancer. Site-ul oferă informații și suport prin intermediul sistemului său integrat de grupuri de discuții on-line. ACOR a dezvoltat mai multe platforme online paralele destinate pentru pacienți și personalul medical, dar și grupuri cu informații utile celor care suferă de cancer.

Citește și: 5 aplicații pentru radiaţii ultraviolete. Descarcă-le pe telefon și ferește-te de cancerul de piele

Informație de calitate, gratuit!

7) Iodine informație medicală

Site-ul are o abordare diferită, dar dfoarte utilă. Platforma online găzduiește experiențele trăite de oameni în diferite situații în care au avut nevoie de susținere și asistență medicală. În plus vorbește despre efectele secundare ale umedicamentelor și despre experiențele personale prin care au trecut atunci când l-au folosit. Platforma are câteva aplicații dezvoltate pentru iPhone speciale pentru a-i ajuta la pacienții să lupte cu angoasele și depresia provocată de unele afecțiuni și este un foarte bun instrument pentru a monitoriza în mod efectiv și real efectele secundare ale unor medicamente.

8) National Health Information Center

Centrul de Informare de Sănătate din SUA (FAOAM) sprijină educația pentru sănătate publică și promovează, în Statele Unite – așa cum ar fi corect să se întâmple peste tot, inclusiv in România, al unui calendar național de Sanatate, cu scopul de a creșterii gradului de conștientizare cu privire la subiecte importante de sănătate. Site-ul nu este util decât americanilor, dar este un model de strategie de educație pentru sănătate pentru orice țară.

Este util și: Cele mai apreciate 7 aplicații medicale

De la Informație medicală, la medicina participativă

9) Centrul Național pentru sănătate cu privire la resursele web

După cum este evident și se știe există mai multe comunități online și site-uri care nu oferă informații exacte cu privire la asistența medicală și nici informații medicale corecte și pertinente. Centrul Național analizează toate informațiile medicale publicate în mediul online. În urma analizei le clasifică în informații utile, pertinente sau în informații dăunătoare. Clasificarea prin intermediul acesti platforme, oferă garanția unor informații de calitate și mai ales, corecte!

10) E-Pacientii

Site-ul este un blog al Societatii de Medicină Participativă. Are ca scop facilitarea conceptului de medicină participativă,  ca o mișcare în care pacienții devin responsabili pentru sănătatea lor. Platforma media urmărește să reunească toate părțile interesate în domeniul asistenței medicale pentru a încuraja colaborarea, comunicarea și cooperarea. În conformitate cu scopul său platforma prezintă cele mai recente și cele mai importante știri și informații despre medicină și medicina participativă.

Sursa: medicalfuturist.com