Tratament pentru diabet zaharat tip 2: importanța dietei și a sportului

Cel mai bun tratament pentru diabet zaharat tip 2 este un stil de viață sănătos. Dacă suferi de această boală și vei respecta dieta recomandată de medic, te vei putea bucura de o viață normală, fără să ai nevoie de tratamente medicamentoase greu de suportat.

Spre deosebire de diabetul tip 1, diabetul zaharat tip 2 este non-insulino-dependent și de cele mai multe ori bolnavii nu trebuie să facă tratament cu insulină. Boala se manifestă printr-o scadere a secreției de insulină în pancreas și în același timp printr-o creștere a rezistenței la insulină, astfel încât glucoza nu mai este asimilată în celule și rămâne în sânge, ducând la hiperglicemie.

Tratament pentru diabet zaharat tip 2: glicemia trebuie ținută sub control

Cel mai eficient tratament pentru diabet zaharat tip 2 este adoptarea unui stil de viață sănătos. Afecțiunea apare de obicei la adulți și la persoanele supraponderale. Printre factorii de risc, care duc la declanșarea diabetului tip 2, se numără sedentarismul, fumatul, stresul, obezitatea și consumul exagerat de alimente dulci.

Din fericire, în cazul acestui tip de diabet, nivelul glicemiei poate fi ținut sub control prin dietă și sport. De cele mai multe ori, ca tratament pentru diabet zaharat tip 2, medicul recomandă scăderea în greutate, regim alimentar și stabilirea unui program zilnic de exerciții fizice. Numai dacă aceste metode nu au efect, va recomanda medicamente pentru scăderea glicemiei și în final administrarea de insulină.

Citește și: Pompa de insulină cu senzor de glicemie: inovație în tratamentul diabetului

De multe ori, boala apare fără să dea semne clare, fiind descoperită în urma unor analize de rutină. Complicațiile sunt însă foarte mari, dacă glicemia nu este ținută sub control. Printre semnele de alarmă care pot indica diabetul zaharat tip 2 se numără: sete excesivă și urinare frecventă, apetit exagerat, scădere în greutate, oboseală inexplicabilă. Dacă ai primit acest diagnostic, trebuie să respecți tratamentul și să-ți monitorizezi constant nivelul glicemiei, scrie platforma Sfatul Medicului.

Tratament pentru diabet zaharat tip 2: primul pas – scăderea în greutate

Diabetul zaharat tip 2 apare de cele mai multe ori la persoanele obeze, de aceea prima măsură este scăderea în greutate. Acest lucru se poate obține prin dietă și sport. Medicul este cel care va stabili greutatea ideală la care trebuie să ajungă pacientul, în funcție de înălțimea sa, de vârstă și de alte probleme de sănătate. Deși boala apare de obicei la adulți, în ultimii ani este întâlnită tot mai frecvent și la copii, din cauză că tot mai mulți au o alimentație greșită și devin supraponderali. De aceea, dieta trebuie personalizată.

Adoptarea unui stil de viață sănătos este recomandată pentru orice persoană, nu doar pentru diabetici, iar regimul trebuie menținut toată viața, scrie platforma Diabet Zaharat.

Citește și: Senzor de glicemie Dexcom G4 în România. Cât costă și cum se folosește

Exercițiile fizice regulate sunt foarte importante, pentru că ajută la scăderea în greutate, dar și la scăderea nivelului glicemiei. Dacă suferi de diabet zaharat tip 2 trebuie să faci mișcare cel puțin 30 de minute pe zi. Asta nu înseamnă că trebuie neapărat să mergi la o sală de sport sau să te epuizezi prin exerciții grele. Ritmul trebuie să fie moderat, iar exercițiile vor fi adaptate nevoilor tale, fiind utilă orice mișcare care crește ritmul cardiac și arde calorii.

Tratament pentru diabet zaharat tip 2: dieta recomandată

La fel de importantă ca sportul este dieta, care ajută la slăbire și la scăderea glicemiei. În primul rând, dacă suferi de diabet zaharat tip 2 trebuie să eviți dulciurile, băuturile dulci, produsele de tip fast-food, prăjelile și orice aliment cu indice glicemic mare. De aceea, ar fi bine să renunți și la paste, produse de panificație, cartofi și orez, dar și la carnea roșie.

Un bun tratament pentru diabet zaharat tip 2 este consumul de alimente dietetice: fructe și legume crude, carne de pui sau curcan și pește (doar preparat la grătar sau fiert), cereale integrale, lactate degresate, semințe crude, ouă, iaurturi fără zahăr. Dacă simți nevoia să consumi dulciuri, poți alege produse cu îndulcitori artificiali, însă doar ocazional.

Iată care este cel mai bun tratament pentru diabet zaharat tip 2. Dacă suferi de această boală, acum știi că esențiale sunt dieta și sportul, care sunt de fapt bazele unui stil de viață sănătos pentru oricine.

Citește și: Prevenirea diabetului – aplicații inovatoare și dispozitive purtabile

Sursa foto: www.natural-health-news.com