Oasele create în laborator, noua tehnologie pentru tratarea fracturilor grave

Pe viitor, tratarea fracturilor grave va deveni mult mai rapidă și sigură, datorită tehnologiei de ultimă oră, prin care fragmente de oase sunt crescute în laborator.

Compania Bonus BioGroup din Haifa, Israel, a reușit să aplice în premieră o tehnică nouă, revoluționară, pentru tratarea unui pacient care suferise o fractură extrem de gravă. Bărbatul avusese un accident de mașină, în urma căruia își pierduse 5 cm din osul de la fluierul piciorului.

Deși a fost supus la intervenții clasice pentru refacerea osului, acestea nu au avut succes. Pacientul rămăsese cu o bucată lipsă din os, lucru care îi afecta mobilitatea și putea duce la distrugerea osului rămas. Atunci, medicii i-au propus să încerce o procedură experientală.

Noua metodă pentru tratarea fracturilor grave presupune extragerea unor celule de grăsime din corpul pacientului, care sunt apoi crescute în laborator, într-un mediu special. În doar două săptămâni, din aceste celule se dezvoltă un țesut osos semi-solid, care este apoi implantat în corpul pacientului.

Vezi și Primul pacemaker care se implantează direct în inimă și nu are nevoie de baterii

Fragmentele de oase astfel crescute fac legătura între părțile de os rămase, înlocuind practic bucata care a fost pierdută. În plus, fiind obținute din celulele pacientului, nu există riscul de respingere, de infecție, iar osul este stimulat să se vindece singur mult mai repede.

Medicii spun că piciorul bărbatului se va reface și va funcționa normal în doar șase săptămâni. Operația a fost coordonată de dr. Nimrod Rozen, seful secției de ortopedie de la Emek Medical Center din Afula și a avut loc pe 19 decembrie 2017.

Medicul spune că în prezent orice tip de os poate fi crescut în laborator, iar această tehnologie schimbă radical metodele de tratament și intervenție în ortopedie, în special tratarea fracturilor grave.

O intervenție similară a avut loc și în august 2016, tot sub supravegherea medicului Rozen. Atunci, implantul de os crescut în laborator a ajutat un pacient să-și vindece antebrațul, grav afectat în urma unui accident. În prezent, noua metodă de tratament este testată în cadrul unui studiu clinic, la care vor lua parte 40 de bărbați și femei.

În cadrul unui alt studiu, început în 2014, Bonus BioGroup a implantat cu succes fragmente de os obținute în laborator la 11 pacienți care suferiseră fracturi ale maxilarului. Spre deosebire de alte intervenții de implant osos, noua tehnică presupune doar injectarea țesutului obținut, fără să fie nevoie de o operație de mare amploare.

Sursa: Daily Mail

Citește și Bolnavii de paralizie pot fi salvați cu un implant spinal revoluționar