Primul pacemaker care se implantează direct în inimă și nu are nevoie de baterii

Un pacemaker de ultimă generație va schimba radical viața pacienților care au nevoie de acest implant medical.

În mod normal, un pacemaker nu este implantat în inimă, ci în cavitatea toracică, pentru că este nevoie de intervenții periodice, pentru înlocuirea bateriilor descărcate. Evident, acest lucru presupune un disconfort frecvent pentru pacient, dar și grija că bateriile vor ceda înainte de-a fi înlocuite.

Acum, cercetătorii de la Universitatea Rice și Institutul Inimii din Texas au inventat un pacemaker deosebit, care îl scapă de bolnav de aceste griji. Noul pacemaker este mai mic decât o monedă și se implantează direct în inimă. Nu este nevoie de alte operații, pentru că dispozitivul nu are baterii, el fiind încărcat wireless, de la o baterie externă, scrie Daily Mail.

Citește și Aplicaţie mobilă pentru pacienţii cu stimulator cardiac

Un alt avantaj al noului pacemaker este lipsa firelor, care sunt prezente la dispozitivele tradiționale, fiind esențiale pentru transmiterea impulsurilor electrice. Aceste fire pot duce deseori la complicații, cum sunt infecțiile sau chiar sângerări.

Cum funcționează un pacemaker fără fire și fără baterie

Prototipul creat de profesorul Aydin Babakhani de la Universitatea Rice a fost prezentat în cadrul unui simpozion de profil, care a avut loc în Honolulu. Pacemakerul este foarte mic, având doar 4 mm lățime și 16 mm lungime. Dispozitivul este format dintr-un chip, un întrerupător și receptorul, care păstrează energia necesară, înainte de-a o elibera spre chip, care stimulează mușchiul cardiac.

Chipul primește energie sub formă de microunde de 8 – 10 gigahertzi. Semnalele electrice pe care le transmite inimii pot fi ajustate prin creșterea sau scăderea cantității de energie care ajunge la receptor, unde este păstrată.

Vezi și Apple Watch ar putea detecta din timp semnele unui atac de cord

După ce se golește de energie, alimentând chipul, receptorul începe din nou să se încarce wireless. Transmițătorul care îi permite să funcționeze se poate afla la câțiva centrimetri distanță. Singurul dezavantaj al acestui sistem este că pacientul trebuie să poarte mereu la el bateria externă, care asigură energia necesară pentru pacemaker.

Deocamdată noul pacemaker a fost testat doar pe inima unui porc. Cu ajutorul lui, cercetătorii au reușit să regleze ritmul cardiac al animalului, de la 100 de bătăi pe minut la 172. Această stimulare cardiacă pe care o asigură noul pacemaker nu este simțită de către pacient. În ciuda rezultatelor deosebite obținute prin aceste prime teste, vor mai trece mulți ani până când inventatorii noului pacemaker vor primi aprobarea să-l folosească pe oameni.

Pacemakerul (numit și stimulator cardiac artificial) este un dispozitiv medical care se implantează în pieptul pacientului, pentru a regla bătăile anormale ale inimii. De cele mai multe ori, aparatul este necesar pentru pacienții care suferă de bradicardie – tulburare de ritm cardiac în care inima bate prea încet pentru cerințele organismului, sub 60 de bătăi pe minut. Poate fi folosit însă și pentru cazuri grave de tahicardie – atunci când inima mult mai repede decât ar fi normal.

Citește și Puls normal: cum variază bătăile inimii