Premiera mondiala: proteza bionica certificata medical, realizata cu o imprimanta 3D

O adolescenta din Marea Britanie a primit prima proteza bionica atestata medical realizata cu o imprimanta 3D.

Aimee Ashton are 14 ani și s-a născut fără o parte din brațul stâng și fără mână. Deși tânăra a mai folosit proteze, a renunțat la ele, pentru că nu o ajutau și nu îi permiteau să-și miște brațul.

Totul s-a schimbat însă de când a primit o nouă proteză, Hero Arm, realizată de compania Open Bionics. Această proteză este prima din lume certificată medical și realizată cu o imprimantă 3D. Dispozitivul costă aproximativ 12.000 de euro.

Vezi și Lentilele bionice vor înlocui în curând ochelarii și lentilele de contact

Proteza bionică 3D este alimentată cu baterii și preia semnalele de la mușchi, permițând utilizatorului să-și folosească astfel ambele brațe. Astfel, Aimee a putut în sfârșit să învețe să meargă pe bicicletă și să gătească.

Pentru adolescenta care își dorește să devină profesoară de desen, abilitatea de a-și putea folosi ambele mâini este un vis împlinit. Ea poate să deseneze acum chiar și cu mâna bionică.

Brațul bionic se poate scoate ușor pentru încărcare, are un sistem de ventilație și funcția „freeze mode”, care permite, spre exemplu, ținerea unui pahar cu apă.

Protezele realizate de Open Bionics sunt realizate pe comandă, personalizate pentru fiecare utilizator în parte. Astfel, ele pot fi inclusiv decorate cu diferite desene sau personaje din filme.

Cum funcționeză proteza bionică realizată cu imprimantă 3D?

Asemeni altor proteze bionice, această proteză realizată cu imprimantă 3D este dotată cu senzori care preiau semnalele electrice generate de mușchi, astfel încât intuiește mișcarea pe care o dorește utilizatorul. Spre exemplu, pentru a deschide și închide mâna bionică, utilizatorul trebuie doar să-și imagineze această mișcare.

Protezele realizate de Open Bionics sunt foarte ușoare și flexibile, astfel încât încheietura mâinii se poate roti la 120 de grade. O proteză cântărește mai puțin de 1 kg, însă poate ridica obiecte de până la 8 kg. Dispozitivul are un sistem de notificare prin lumini, vibrații și sunete.

Hero Arm sunt realizate la comandă, în funcție de nevoile fiecărui utilizator și sunt produse cu ajutorul unui aparat cu scanare și imprimare 3D.

Sursa: Daily Mail

Citește și Brațul bionic, o realitate