Brațul bionic, o realitate

În urmă cu patru ani viața unui tânăr din Marea Britanie se schimba brusc și radical. Azi, tânărul de atunci este omul cu brațul bionic.

James Young a fost victima unui tragic accident de tren. A scăpat cu viață, dar cu leziuni uriașe. Plămâni perforați, fractură de craniu și fracturi ale oaselor feței, fisuri în coloana vertebrală, brațul stâng și un picior amputate pe loc. Azi, James Young este dovada vie a unui experiment de succes și folosește un prototip pentru brațul bionic.

brațul bionic (5)

După cumplitul accident a fost ținut în comă indusă 12 zile, pentru a-i proteja creierul și pentru a-l stabiliza. La început medicii au eliminat țesuturile moarte, pe cele infectate și au corectat forma amputărilor, la braț și picior. Apoi o serie de 12 operații pentru reconstituirea feței. După trei luni și jumătate de spitalizare a fost externat. A urmat o perioadă dramatică în care a încercat să se adapteze și să folosească proteza pentru braț și picior. A trecut prin tot canonul sinistru al celor care pierd unul din membre din diferite cauze. De la durerile cumplite ale membrului fantomă până la depresii și sentimentul de inutilitate.

brațul bionic (2)

În urmă cu un an viața lui James Young s-a schimbat din nou. În bine de data aceasta. Tânărul a intrat într-un experiment extraordinar care s-a finalizat cu brațul bionic, un prototip revoluționar.

brațul bionic (3)

James Young, mare fan de jocuri video, a găsit și a răspuns unui anunț al companiei de jocuri Konami, care cauta un tânăr cu brațul amputat, care să accepte testele pentru brațul bionic. A urmat acordul lui James Young și brațul a fost montat. Este un braț metalic personalizat cu articulații din plastic care are o mobilitate excepțională similară cu cea a mânii umane. Brațul bionic este atașat de mușchi din umeri, iar semnalele musculare sunt detectate de senzori atașați în brațul bionic și determină mobilitatea brațului și mâna, toate suplimentar alimentate cu o serie de baterii.

Citește și: 14 senzori inovativi în sănătatea digitală

James Yong spune că brațul bionic nu este o proteză, ci: ”un braț, o mână, nu  doar un dispozitiv. Este moale, dar ferm, este mobil și frumos!”

Brațul bionic are o sursă de lumină laser (pentru efect mai degrabă decât orice utilitate practică), o lanternă (pentru a-l ajuta să găsească drumul pe timp de noapte), un port USB care se poate conecta la telefonul mobil sau poate fi folosit pentru a încărca laptopul ori telefonul, un ceas.

brațul bionic (4)

Membrelor protetice de tipul și modelul pentru brațul bionic folosit de tânărul britanic combină robotica, aplicații d eultimă generație prin senzori cu tehnologie foarte avansată, capabile să comunice direct cu musculatura și pielea.

brațul bionic (1)

Brațul are 4,7 kilograme cu tot cu baterii. Firma Konami lucrează la o variantă de picior bionic, al cărui prototip este și el într-un stadiu  avansat.

phpbxb27u

Citește și: Ce este Dacadoo și cum îți calculezi scorul de sănătate

Partea cea mai frumosă din poveste este că tânărul James Young s-a implicat într-o campanie susțină pentru a convinge autoritățile din Marea Britanie să permită producția de serie pentru brațul bionic. Argumentul forte este că brațul bionic devine rentabil prin economisirea de bani alocați pentru fizioterapie și alte tratamente și prin reintegrarea socială a oamenilor cu deficiențe

Sursa: dailymail.co.uk