Cercetătorii au realizat primele radiografii tridimensionale în culori ale corpului uman
Cu ajutorul unei tehnologii de ultimă oră, folosită și pentru acceleratorul de particule de la CERN, oamenii de știință au realizat radiografii 3D, colorate foarte realist, cu părți ale corpului uman.
Cercetătorii de la Mars Bioimaging din Noua Zeelandă au conceput o tehnologie care ar putea schimba modul în care sunt făcute radiografiile. În această imagine putem vedea încheietura unui pacient, radiografiată tridimensional și în culori diferite, astfel încât putem distinge foarte clar unde sunt oasele, care sunt tendoanele și mușchii.
Nu vorbim însă de o radiografie în culori în adevăratul sens al cuvântului. Tehnologia folosită a fost prezentată în 2015. Culorile diferite sunt aplicate pe radiografii în funcție de lungimea de undă a razelor X, care trece prin anumite substanțe. Astfel, un program computerizat stabilește anumite culori pentru diferite părți ale corpului, pentru ca acestea să fie mai ușor de deosebit între ele.
Tehnica este similară oarecum cu modul în care ochiul uman „colorează” obiectele din jur: creierul nostru interpretează sub forma unor anumite culori diferitele lungimi de undă din spectrul vizual, care sunt reflectate de obiectele din jur. Lumina vizibilă, pe care o putem noi percepe cu ochii, este tot o formă de radiație electromagnetică, dar cu o energie mai joasă comparativ cu razele X.
Vezi și Ce trebuie să știi despre CT – Tomografia Computerizată (Ghid pentru pacienți)
Cercetătorii de la Mars Bioimaging au creat senzori care pot fi introduși în interiorul unui computer tomograf (CT), aparatul care produce imagini tridimensionale cu ajutorul razelor X. Astfel, senzorii obțin informații foarte detaliate despre lungimea de undă a unor raze X individuale, în momentul în care ele trec printr-un tip de țesut uman. În funcție de lungimile de undă ale razelor X care nu sunt reflectate de țesut, ci sunt absorbite de acesta, aparatul poate afla ce compoziție chimică are acea bucată de țesut și ce anume reprezintă (os, mușchi, tumoare etc).
Inițial, această tehnologie de analiză a fotonilor a fost concepută pentru Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), care operează și cel mai mare accelerator de particule din lume.
Noua tehnologie nu este doar impresionantă din punct de vedere vizual. Ea poate oferi detalii foarte importante medicilor, despre compoziția chimică a țesuturilor scanate, ajutând astfel la punerea unui diagnostic corect și rapid.
Sursa: Live Science
Citește și Aplicație revoluționară care poate interpreta radiografiile