Rezistența la antibiotice, redusă cu ajutorul unei aplicații pe iPhone

Antibioticele pot salva viețile a mii de oameni, dar, în același timp, administrarea excesivă a acestora duce la o slăbire a eficienței  lor în cazul bolilor infecțioase. Spectrum MD este o aplicație care îi va ajuta pe medici în lupta cu rezistența la antibiotice.

Doi medici rezidenți, Elizabeth Parfit și Paul Campsall, împreună cu o echipă multidisciplinară de la Universitatea din Calgary, Statele Unite, și o companie de software au reușit să creeze o aplicație extrem de utilă în domeniul sanitar, în contextul problemei privind rezistența la antibiotice pe plan mondial.

Aplicația numită Spectrum MD este menită a sprijini medicul în decizia de a prescrie antibiotice pacientului. Având în vedere timpul redus alocat fiecărui pacient, aplicația vine în ajutorul medicului cu cele mai bune informații și opțiuni de tratament, în funcție de caz.

Te-ar putea interesa și: Ce trebuie să știi despre virusul ZIKA

rezistența la antibiotice
Sursa: socmob.org

Rezistența la antibiotice, un pericol pentru omenire

Excesul de medicamente antimicrobiene poate favoriza, în timp, rezistența la antibiotice. Acest lucru înseamnă că antibioticul respectiv își pierde capacitatea de a controla sau distruge bacteriile. În consecință, bacteriile continuă să se dezvole, chiar dacă este urmat un tratament corespunzător. Astfel, anumite boli, între care SIDA, gripa, malaria, tuberculoza, gonoreea, infecțiile urinare, pneumonia, nu mai pot fi ținute sub control cu medicamente folosite în mod normal, ci trebuie găsite alte variante terapeutice, mult mai puternice, lucru care costă și durează mult. Iar timpul este esențial în tratamentul bolilor infecțioase, acestea dezvoltându-se rapid și cauzând numeroase complicații, în anumite situații chiar decesul.

Știai că doar 5% din populația planetei este perfect sănătoasă? Citește mai multe AICI!

rezistența la antibiotice
Sursa foto: sciencenordic.com

Pornind de la aceste probleme, cei doi medici au dezvoltat această aplicație rapidă și ușor de folosit de către medici. Concret, medicul trebuie doar să introducă datele medicale ale pacientului, iar aplicația Spectrum MD îi va recomanda un tratament eficient, dozajul și metoda de administrare, dar îl va atenționa în același timp dacă există vreun risc pentru pacient în ceea ce privește administrarea unei anumite substanțe. În plus, deoarece gradul de rezistență la antibiotice diferă, aplicația poate fi personalizată în funcție de regiune și de sensibilitatea pacientului la anumite medicamente.

Citește și: Medicina personalizată, ținta Comisiei UE în 2016-2017

Descoperă în clipul de mai jos ce anume cauzează rezistența la antibiotice:

Agenții antimicrobieni administrați în exces nu doar că favorizează rezistența la antibiotice, dar duc la și apariția altor probleme de sănătate, cum ar fi intoxicația medicamentoasă sau colita produsă de bacteria Clostridium difficile. Spitalizarea de lungă durată, infecțiile apărute în spital și tratamentul necesar pentru reacțiile adverse ale medicamentelor antimicrobiene presupun un cost ridicat pentru sistemul de sănătate și un pericol real pentru pacient.

„Microbii sunt inteligenți și reușesc cumva să găsească metode prin care să «fenteze» tratamentul care îi distruge”, spune Dan Zuege, unul dintre medicii implicați în dezvoltarea Spectrum MD.

Organizația Mondiala a Sănătății, interesată de Spectrum MD

În prezent, aplicația este utilizată în cadrul spitalelor pentru adulți și copii din Vancouver,  iar Organizația Mondială a Sănătății s-a arătat interesată de utilitatea acesteia, în special în țările cu resurse medicale limitate.

Spectrum MD este o aplicație gratuită, disponibilă momentan doar pe dispozitivele iPhone. Ea poate fi descărcată din AppStore.

Sursa: www.ucalgary.ca