Nutriție

De ce e bine să mănânci în fiecare dimineață micul dejun

Renunțarea la micul dejun nu va avea ca efect pierderea în greutate, ci îți va provoca diferite neplăceri și chiar probleme de sănătate.

În agitația vieții cotidiene, mulți dintre noi aleg să „sară” peste micul dejun. Unii spun că nu au timp să mănânce dimineața, pentru că fiecare minut contează când se grăbesc să ajungă la serviciu, alții susțin că nu le este foame la ore așa matinale. Iar alții cred că prin această decizie vor reuși să slăbească. Indiferent de motivul invocat, nu este bine să renunțăm la micul dejun, care este o masă foarte importantă a zilei.

Iată cinci motive bine întemeiate pentru care merită să te trezești puțin mai devreme, ca să ai timp și pentru un mic dejun sănătos:

  1. Te ajută să slăbești

Contrar părerii multor persoane neavizate, renunțarea la micul dejun nu va ajuta la slăbit, dimpotrivă. Poți slăbi mai eficient doar dacă mănânci dimineața. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Bath, Anglia, a demonstrat că micul dejun ne ajută să ardem mai eficient carbohidrații în timp ce facem sport. În plus, dacă mănânci micul dejun înainte sau după un scurt antrenament, alimentele pe care le consumi vor fi digerate mai repede.

2. Reții mai ușor informațiile

Memoria pe termen scurt va fi semnificativ îmbunătățită dacă mănânci dimineața. Studiile realizate pe adolescenți au arătat că tinerii care iau micul dejun pot să rețină mai ușor informațiile, lucru esențial când merg la cursuri sau la examene.

De altfel, mai multe cercetări medicale sugerează că elevii care obișnuiesc să mănânce în fiecare dimineață un mic dejun echilibrat și sănătos au rezultate mai bune la învățătură.

Vezi și Câte calorii are cafeaua? Recomandări ca să nu te abați de la dietă

Fenomenul a fost observat în cazul copiilor, dar și la adolescenți. Este lesne de înțeles, pentru că un elev înfometat este lipsit de energia de care are nevoie pentru a se concentra la ore și astfel îi va fi mult mai greu să fie atent și să înțeleagă informațiile.

3. Îți protejezi sănătatea

Pe termen lung, renunțarea la micul dejun poate avea efecte grave asupra sănătății. Medicii au observat că persoanele care nu mănâncă dimineața au un risc de peste 2 ori mai mare să facă ateroscleroză.

Related Post

Această boală înseamnă îngroșarea arterelor, fenomen care poate duce la complicații serioase, inclusiv la un atac de cord sau accident vascular cerebral. Studiul a fost realizat pe 4.000 de persoane, care au declarat că dimineața nu consumă mai mult de 5% din necesarul zilnic de calorii.

Riscul de ateroscleroză nu este produs direct de evitarea primei mese a zilei, ci indirect, de alte obiceiuri proaste pe care le au mulți dintre cei care nu mănâncă dimineața. Este vorba în special de fumatul la prima oră a dimineții, ritual la care mulți recurg „pentru a amăgi foamea”.

4. Vei avea mai multă energie

Micul dejun îți oferă energia de care ai nevoie pentru a începe o nouă zi. Organismul tău consumă peste noapte toată energia pe care a primit-o la cină, de aceea are mare nevoie de o nouă doză de „carburant”. Dacă vei sări peste micul dejun vei avea toată ziua o senzație de oboseală și îți va fi foarte greu să duci la îndeplinire tot ce ai de făcut.

Te poate interesa și Regim alimentar personalizat. Cum poți slăbi fără să renunți la alimentele preferate

Nutriționiștii recomandă la micul dejun alimente bogate în proteine, dar și legume sau fructe care conțin fibre. De mare ajutor sunt și carbohidrații cu digestie lentă, pentru că în acest fel nu ți se va face foame prea repede și vei avita tentația „ciugulitului” de gustări între mese.

5. Te vei simți mai bine

Știm cu toții că uneori, când ne este foarte foame, devenin agitați și nervoși. Este o reacție firească a organismului. Studiile au arătat că persoanele care sar peste micul dejun au un nivel ridicat de cortizol în sânge, care este un hormon provocat de stres.

De asemenea, cei care nu mănâncă micul dejun au tensiunea mai mare, iar aceste două probleme combinate pot duce, pe termen lung, la afecțiuni cardiace.

Sursa: Medical Daily

Citește și Regim alimentar personalizat. Cum poți slăbi fără să renunți la alimentele preferate

Articole recente

Bepanthen® Tattoo protejează povestea scrisă pe pielea ta

București, 17 aprilie - Pregătește-te să experimentezi cea mai recentă inovație de la Bayer, în…

18 aprilie 2024

Patru ani și 200 de zboruri medicale cu Asociația Blondie

Transporturile aeriene către spitale din alte țări au devenit o necesitate pentru mulți pacienți români…

9 aprilie 2024

Controale medicale gratuite

Pentru al treilea an consecutiv, în perioada martie – iunie, peste o mie de persoane…

28 martie 2024

O româncă din trei este anemică și nu știe

Fiecare a treia femeie în România suferă de anemie din lipsă de fier (anemie feriprivă)…

13 martie 2024

Asociația Împreună Împotriva Obezității

59% din populația adultă din România are un indice de masă corporală corespunzător supraponderalității și…

5 martie 2024

Ai grijă de sănătatea ta și vino la Sun Help!

În perioada 17 - 18 februarie, oricine vrea să își verifice starea de sănătate, are…

13 februarie 2024