Stiri

Un nou tip de senzor implantabil pentru monitorizarea sănătăţii

Cercetătorii de la Profusa Inc au dezvoltat un senzor implantabil ce detectează cu precizie nivelul de oxigen din sânge și îl monitorizează timp de 4 ani.

Rezultatele reprezintă un pas important în dezvoltarea tehnicilor de medicină de precizie, care promit să ajute adaptarea tratamentelor la nevoile individuale ale organismului.

Senzorul implantabil nou dezvoltat prezintă biocompatibilitate extrem de crescută, marea problemă a celorlalte tipuri de astfel de senzori de monitorizare. În multe cazuri, propriul sistem imunitar atacă implantul/senzorul, ducând la formarea unei capsule de colagen în jurul lui și apariția inflamației care îl face inutil după câteva zile.

Citeşte şi Senzor glicemic implantabil din celule vii. Funcționează cel puțin un an și nu are nevoie de calibrare

Acest tip de senzor implantabil este moale și cu proprietăți asemănătoare țesuturilor. Este poros și permite ca țesutul să crească în interiorul și în jurul lui. Biosenzorul este implantat în piele la doar 8 milimetri sub aceasta. În ciuda faptului că este extrem de mic (5 mm lungime), dispune de un spațiu poros gol în interior, echivalentul a 60% din dimensiunea lui totală. Acest spațiu poros este structurat astfel încât materialul să poată circula prin el. De asemenea, este fabricat din material flexibil care imită mai bine țesutul uman.

Dispozitivul este implantat cu o moleculă care se activează în prezența oxigenului. Un plasture purtat pe piele la nivelul senzorului se activează la lumină. Nivelul de oxigen detectat este apoi transmis prin intermediul unui sistem de citire atașat printr-un cablu la plasture.

Related Post

Cercetătorii au testat senzorul timp de 4 ani jumătate de purtare, timp în care nu s-a semnalat o scădere a capacității acestuia de a citi cu precizie nivelul de oxigen din sânge.

Te poate interesa şi Iată cum arată un senzor de glicemie implantabil Eversense

Mai multe echipe de cercetători lucrează la dezvoltarea și adaptarea de senzori implantabili glicemici care sunt deja pe piață, pentru a încerca să depășească răspunsul organismului care îi percepe uneori ca elemente străine. Astfel, cercetătorii consideră că acest tip de senzor implantabil va fi într-o zi adaptat pentru a monitoriza glucoza și alte substanțe chimice din sânge.

În prezent, există studii clinice în curs de desfășurare pentru testarea acestui senzor implantabil biocompatibil pe grupuri de persoane cu boală arterială periferică, care nu permite un flux suficient de oxigen la nivelul membrelor. Echipa încearcă să perfecționeze designul biosenzorului pentru a transmite datele prin Bluetooth, fără a fi necesară citirea nivelului de oxigen de către un dispozitiv portabil, cum ar fi un telefon mobil. De asemenea, oamenii de știință menționează că vor continua cu tehnica de monitorizare a altor substanțe chimice, cum ar fi glucoza.

Citeşte şi Colesterol mărit. Care sunt cauzele și cum prevenim această problemă

Surse: Healthline, New Atlas, Profusa

Articole recente

Bayer România redirecționează 26.000 de euro către Dăruiește Viață, pentru construcția campusului medical Marie Curie

București, 16 mai - Bayer România s-a alăturat Asociației Dăruiește Viață pentru continuarea inițiativei #NoiFacemUnSpital,…

17 mai 2024

Educația despre astm responsabilizează!

Astmul este una dintre cel mai frecvente boli cronice și afectează peste 315 de milioane…

9 mai 2024

Nicio femeie fără ajutor în fața cancerului ovarian!

Cancerul ovarian este cel mai letal dintre cancerele feminine. Ratele de supraviețuire sunt scăzute, incidența…

9 mai 2024

DEXCOM ONE+, UN MANAGEMENT MAI INTELIGENT, MAI UȘOR ȘI MAI EFICIENT AL DIABETULUI

Dexcom ONE+ este disponibil în România, ceea ce înseamnă că persoanele cu diabet zaharat de…

8 mai 2024

Bepanthen® Tattoo protejează povestea scrisă pe pielea ta

București, 17 aprilie - Pregătește-te să experimentezi cea mai recentă inovație de la Bayer, în…

18 aprilie 2024

Patru ani și 200 de zboruri medicale cu Asociația Blondie

Transporturile aeriene către spitale din alte țări au devenit o necesitate pentru mulți pacienți români…

9 aprilie 2024