Senseonics a dezvoltat produsul Eversense, un senzor de glicemie implantabil care măsoară nivelul glucozei de sânge constant, în timp real.
Cum ar fi ca persoanele care suferă de diabet să aibă un mic senzor implantat sub piele care să monitorizeze glicemia în timp real? Pare din viitor, dar este de fapt, realitate, pentru că un astfel de dispozitiv este disponibil în Europa și așteaptă aprobarea pentru Statele Unite.
Cum funcționează Eversense?
Majoritatea plasturilor nou dezvoltați care se fixează prin microace necesită îndepărtarea și schimbarea săptămânală. Eversense este un senzor de glicemie implantabil de dimensiuni reduse, ce dispune de o membrană care absoarbe glucoză și un mic LED albastru de lumină. Măsoară lumina care trece prin membrane, identificând astfel nivelul glucozei din organism. Senzorul funcționează pe baza tehnologiei de fluorescență, o tehnologie inovativă, măsurând glucoza din fluidul interstiţial din piele. Senzorul are durata de viaţă de aproximativ 90 zile.
Citeşte şi Ghid online 2017: Tot ce trebuie să ştii despre diabet
Produsul a fost testat clinic, prezentând precizie crescută comparativ cu dispozitive similare.
Nu dispune de baterie, alimentându-se wireless de la un mic transmițător atașat pe braţ. Acesta foloseşte tehnologie NFC (near field communication) care alimentează cu energie şi activează senzorul. Stratul de polimer fluorescent din structura senzorului răspunde la semnalul luminos, glucoza din organism se leagă de acest strat şi cantitatea de lumină emisă de înveliș variază odată cu valoarea concentraţiei glucozei. Lumina emisă este măsurată de fotodetectorii din senzor. Circuitele speciale transformă măsurătorile și trimite datele la transmiţător, care calculează valoarea glucozei, direcţia, rata modificării și transmite datele la aplicația de mobil. Datele sunt reactualizate şi analizate la fiecare 5 minute.
Te poate interesa şi Monitorizarea diabetului: Samsung propune o soluţie la îndemâna oricui
Transmițătorul care se aplică pe braț dispune de un adeziv puternic dar în acelaşi timp care nu produce alergii, din silicon. Bateria transmițătorului se reîncarcă în 15 minute și durează aproximativ 36 ore. Acesta primeşte datele în timp real de la senzor și le transmite la telefon prin Bluetooth. În funcţie de valori, dispozitivul trimite alarme specifice, atât sonore, cât și prin vibrații la nivelul transmiţătorului.
Cum este implantat senzorul?
Procedura de inserare a senzorului sub piele este extrem de simplă. Medicul realizează o mică incizie la nivelul braţului și cu ajutorul unui dispozitiv special inserează senzorul direct sub piele. Întreaga procedură durează doar câteva minute. Procedura de îndepărtare este la fel de ușoară.
În prima zi senzorul este calibrat și nu poate fi utilizat, urmând ca din a doua zi să se recalibreze prin 4 măsurători ale glicemiei la diferenţă de minimum 2 ore şi introducerea datelor în sistem.
Citeşte şi Roche cumpără mySugr, aplicaţia pentru monitorizarea diabetului dezvoltată de pacienţii diabetici
Aplicația
Aplicaţia este disponibilă pentru Android și iOS, inclusiv în limba română. Afișează datele primite de la senzor și monitorizează valorile glicemiei. Pe durata întregii zile, permite înregistrarea meselor, administrărilor de insulină, activităţile sportive etc. Afișează grafice de activitate pentru a analiza exact fluctuațiile glicemiei și în funcție de anumiţi parametri.
Sistemul dispune şi de o platformă care conferă analiza detaliată a măsurătorilor, uşor de înțeles, aerisită și eficientă.
Producătorii menționează că vor să crească durata de viaţă a senzorului și să reducă necesitatea purtării transmițătorului.
Citeşte şi Simptome diabet. Care sunt semnele ce pot indica apariţia bolii
Surse: Diabetes Daily, Eversense Diabetes