5 sfaturi esențiale pentru a-ți proteja copilul de aerul poluat, inclusiv de cel din propria casă

Aerul de proastă calitate ne face rău tuturor. Însă când vine vorba de copiii noștri, situația se complică. Aerul poluat este cu atât mai nociv pentru bebeluși, întrucât ei au plămânii foarte sensibili, un sistem imunitar încă nedezvoltat și, în plus, respiră cu 50% mai des decât un adult.

Calitatea aerului pe care îl respirăm a devenit o problemă discutată la nivel mondial. Iar un studiu realizat de UNICEF arată că poluarea poate afecta dezvoltarea creierului la copii, asta în contextul în care aproape 17 milioane de bebeluși (cu vârste sub un an) trăiesc în zone în care poluarea este și de șase ori mai mare decât limitele admise la nivel internațional.

Dacă vrei să îți protejezi copilul de aerul poluat, iată ce poți face:

Asigură-te că aerul din casă este curat

În primul an de viață, bebelușii își petrec cel mai mult timp în casă, așa că este important ca aerul pe care îl respiră să nu fie poluat cu praf, substanțe chimice sau alergeni periculoși. Părinții preocupați de calitatea aerului din locuință pot scăpa de griji cu ajutorul unui astfel de aparat inteligent, care îndepărtează particulele nocive de polen, păr de animale sau spori de mucegai, precum și compușii organici volatili emanați de piesele noi de mobilier sau din covoare.

Vezi și Un test ieftin ar putea ajuta la depistarea bolilor cardiovasculare

Evită zonele intens poluate

Dacă ieși la joacă în parc cu micuțul tău, încearcă pe cât posibil să eviți zonele în care se efectuează lucrări la infrastructură, șantierele sau șoselele foarte aglomerate. În aceste zone poluarea este mult mai mare, iar aerul poate deveni adeseori irespirabil.

De asemenea, este recomandat să alegi un spațiu de joacă sau un parc aflat cât mai departe de astfel de surse de poluare. De exemplu, în weekenduri puteți face o plimbare în pădurea de la marginea orașului sau puteți face o excursie la țară, la bunici, unde aerul este, de obicei, mai curat decât în marile orașe.

Elimină acarienii din casă

Oricâte eforturi ai depune pentru ca locuința ta să fie mereu curată, acarienii se pot ascunde în locuri nebănuite, hrănindu-se cu celule moarte sau cu praf. De multe ori, aceștia pot provoca alergii sau iritații și pot fi unul dintre factorii declanșatori ai crizelor de astm.

De aceea, este important să te asiguri că ți-ai luat măsuri de protecție împotriva acarienilor. Dacă citești aceste sfaturi utile despre cum poți scăpa de ei, vei vedea că nu este nici pe departe atât de dificil cum ți-ai imagina.

Compensează printr-o alimentație sănătoasă

Oricât am încerca să evităm poluarea, nu putem să ne ferim 100% de ea. De aceea, este important să încercăm să îi combatem efectele cât de mult putem. Iar o alimentație sănătoasă este primul pas pe care îl putem face, inclusiv când vine vorba despre copii.

Asigură-te că micuțul tău își ia zilnic din alimentație dozele optime de vitamina C, antioxidanți și acizi grași. Vitamina C este unul dintre cei mai puternici antioxidanți, iar vestea bună este că nu vei avea nevoie să duci muncă de convingere cu micuțul tău pentru a-l convinge să mănânce portocale sau să bea sucuri din fructe, preparate acasă.

Evită să mergi cu mașina

Poate crezi că aerul de afară este mai nociv decât cel din mașină, așa că preferi să îți urci copilul în autoturism de fiecare dată când trebuie să ajungeți undeva. Însă aerul din interiorul mașinii este cu 21% mai poluat decât cel de afară, din cauza gazelor care trec de filtre și se acumulează în interiorul automobilelor.

De aceea, este mai bine să mergeți pe jos la plimbare, atunci când nu aveți de parcurs distanțe foarte mari. Iar când plecați la drum lung, ai grijă să pornești sistemul de ventilație al mașinii, astfel încât aerul să fie recirculat și să nu se acumuleze agenți poluați în interior.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Johan Larson

Citește și Astm bronșic. Cea mai frecventă boală cronică întâlnită la copii