„Stetoscop cerebral” care transformă undele cerebrale în sunete

Cercetătorii de la Universitatea Stanford au dezvoltat un stetoscop cerebral care poate traduce undele creberale în sunete, permiţând analiza activității cerebrale.

Acest stetoscop cerebral a fost creat pentru a facilita depistarea convulsiilor epileptice. Deși aparent convulsiile par a fi ușor de identificat, referindu-ne la acele convulsii manifestate fizic, acestea sunt doar o parte a întregii probleme. Așa-numitele convulsii silențioase sunt mult mai dificil de diagnosticat, iar dacă rămân neidentificate, pot afecta creierul.

Nu toate convulsiile se manifestă fizic, mai ales în cazul pacienților bolnavi din secțiile de terapie intensivă, unde aproximativ 90% dintre aceștia au astfel de convulsii silențioase.

Citeşte şi Dispozitiv electronic pentru tratarea simptomelor dependenței de opioide

Cu toate acestea, convulsiile nu rămân neidentificate la scanărie electroencefalografice – EEG, indiferent cât de silențioase sunt.

Echipa de cercetare a dezvoltat un algoritm ce utilizează datele de la EEG pentru a modula o voce sintetizată. În timpul activității cerebrale normale produce un zgomot constant, dar când apar convulsiile, se produce un sunet care este specific și ușor de diferențiat.

Te poate interesa şi Ce trebuie să știi despre ecografie (Ghid pentru pacienți)

Mai multe informații în acest filmuleț:

Cercetătorii au realizat 84 investigații EEG ce au fost scanate prin algoritm, 32 dintre ele prezentând episoade de convulsii sau probleme similare ascunse. Ulterior, 34 studenți la medicină și 30 asistente medicale au fost solicitate să utilizeze stetoscopul cerebral pentru a analiza aceste sunete produse, pentru a determina cât de eficient ar depista activitatea normală cerebrală și schimbarea acesteia în episoade de convulsii.

Chiar fără antrenamente în diagnosticarea epilepsiei, participanții au identificat cu destul de multă precizie episoadele de convulsii. Acuratețea a fost de doar 50% – au ghicit, practic – în cazul analizei rezultatelor scanărilor EEG (electroencefalografii), comparativ cu 95% în cazul utilizării stetoscopului cerebral.

Citeşte şi O brățară electrică, soluția pentru durerile de cap provocate de migrenă

Surse: New Atlas, Med Gadget