O brățară electrică, soluția pentru durerile de cap provocate de migrenă

Un nou dispozitiv portabil vine în ajutorul celor care suferă de migrenă, o afecțiune care provoacă dureri insuportabile de cap.

Conform statisticilor, una din cinci femei și un bărbat din cincisprezece suferă ocazional de migrenă. Afecțiunea, ale cărei cauze nu sunt deocamdată cunoscute, se manifestă prin dureri puternice de cap, însoțite de greață, vomă și oboseală. În timpul crizelor, persoanele nu pot avea o activitate normală, fiind extrem de sensibile la lumină și zgomote, iar durata unui atac poate dura chiar și 72 de ore.

Din păcate, medicii nu cunosc exact cauzele declanșării unei migrene. Conform unei teorii, durerea apare din cauză că nervul trigemen este activat brusc și trimite apoi semnale dureroase spre creier. Această activitate duce la iritarea vaselor de sânge de la suprafața creierului, care se umflă și provoacă la rândul lor durere.

Îți recomandăm să citești și Dureri de cap prevenite cu ajutorul unui dispozitiv portabil

Nu există tratament eficient pentru migrenă, deoarece medicamentele analgezice și antiinflamatorii care sunt prescrise nu ajută prea mult. Noul dispozitiv creat de cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Haifa, Israel, poate fi însă o soluție salvatoare.

Este vorba de o brățară electrică, numită Nervio Migra 1, care a fost deja testată pe 71 de pacienți voluntari. Aparatul trebuie montat pe partea superioară a brațului, sub mânecă, în primele minute ale crizei de migrenă. Conform rezultatelor obținute în urma studiului, dispozitivul reduce la jumătate intensitatea simptomelor.

Cum funcționează brățara care ameliorează criza de migrenă

Brățara emite pulsuri electrice care stimulează nervii de sub piele și astfel blochează semnalele dureroase produse de migrenă să mai ajungă la creier. Există și alte dispozitive care funcționează cu o tehnologie similară, dar acestea folosesc fire care trebuie atașate pe cap. Nervio Migra 1 este însă un dispozitiv discret, portabil, care nu se observă și poate fi transportat foarte ușor, într-o geantă.

În clipul de mai jos poți vedea cum funcționează brățara Nervio Migra 1.

Brățara, produsă de compania Theranica, are în interior un mic dispozitiv de mărimea unui card de credit, care conține electrozi, o baterie și un cip. În momentul în care a început criza de migrenă, utilizatorul trebuie doar să activeze stimularea electrică, cu ajutorul unei aplicații de pe smartphone. Tot în acest fel el poate alege și intensitatea dorită pentru pulsurile electrice pe care le va primi.

Vezi și Simulatorul de migrenă

Pare ciudat ca un dispozitiv montat la braț să ne scape de durerile de cap, dar cercetătorii isarelieni dau asigurări că brățata blochează semnalele dureroase, care astfel nu mai pot ajunge la creier. Sistemul are la bază teoria conform căreia o durere provocată într-o anumită parte a corpului va reduce sau chiar va elimina durerea simțită în altă zonă.

Studiul a demonstrat că, după 20 de minute de folosire, 64% dintre cei 71 de pacienți au observat o reducere a intensității migrenei. În cazul celor care au avut dureri moderate sau puternice, 58% au precizat că după folosirea aparatului nu au mai simțit durere deloc sau că durerea era foarte redusă.

Un nou studiu, mult mai amplu, va avea loc în spitale din SUA și Israel și va include 270 de pacienți. Ei vor primi o brățară Nervio Migra 1 sau un dispozitiv placebo, pentru ca la final să poată fi comparate efectele resimțite de pacienți în ambele cazuri.

Sursa: Daily Mail

Citește și SleepScore Max – un nou dispozitiv pentru monitorizarea somnului