Stetoscop digital – un instrument SF, adus în realitate

Doctorii au folosit și s-au bazat întotdeauna pe stetoscop pentru a diagnostica unele afecțiuni de la astm la pneumonie. Stetoscopul este un simbol al medicului. Oare modelele de stetoscop digital vor deveni simbolul medicinei digitale?

Tehnologia evoluează după o logică care depășește normalul. Acest stetoscop digital – un instrument care pare și acum o secvență din filmele SF, este, în esență același cu cel inventat de un medic francez la începutul secolului al XIX-lea, principiul fiind acela de a amplifica și clarifica sunetele. Există însă și câteva diferențe notabile.

Azi ultrasunete sistemele de stocare a datelor și sistemele de comunicare instantanee la distanță fac posibil, cu ajutorul stetoscopului digital diagnosticarea prin ascultație a unui pacient, la distanță. Mai mult stetoscopul digital face posibile comparații (pe care le fac instrumentele de analiza, nu urechea umană, incapabilă de diferențieri atât de fine), între mai multe înregistrări ale aceluiași pacient, în timp. Pentru că este mai mult decât util se poate spune că era timpul ca tehnologia modernă să producă stetoscopul digital.

Unboxing Clinicloud are un stetoscop digital foarte simplu, portabil, care poate fi asociat cu o aplicație smartphone. CliniCloud a fost lansat în 2016. Stetoscopul digital are un cablul de conectare la smartphon și un termometru non-contact inclus.

Termometru CliniCloud măsoară temperatura instantaneu, fără un contact direct cu pielea. Utilizatorii nu trebuie să se trezească un copil pentru a-i măsura temperatura (mamele știu ce avantaje uriașe are acest sitem când copilul mic febril doarme, după câteva ore de agitație din cauza unei boli virale combinate cu febră mare, de exemplu, unde monitorizarea temperaturii este esențială, iar pentru a face asta este nevoie să trezești copilul), iar măsurătoarea durează câteva secunde.

stetoscopul digital

În paralel stetoscopul asculta inimă, plămâni și măsoară, de asemenea, a ritmului cardiac. CliniCloud integrează înregistrările din cele două dispozitive (termomentru și stetoscop) și le aduce împreună într-o singură aplicație (disponibilă atât pe iOS și Android). Datele pot fi accesate imediat de medic și pot fi stocate. Aplicația oferă și date referitoare la ritmul respirațiilor pentru a identifica dacă este ceva ieșit din comun. Acum imaginează-te mama copilului mic cu febră și tuse cu acest stetoscop digital în mână și cu medicul pediatru în telefon. Suna bine, nu?

Citește și articolul Care este pulsul normal?

Clinicloud poate să fie un instrument vital pentru bolnavii de astm, pentru caei care suferă de afecțiuni respiratorii acute sau cronice, pentru cei care se află departe de medicul curant sau care au probleme locomotorii. Stetoscopul digital face posibilă o consultație completă, la distanță.

stetoscop digital

Thinklabs Medical (Centennial, CO), o companie care s-a concentrat pe producerea de stetoscoape digitale și-a prezentat cel mai recent model – Thinklabs One. Dispozitivul se potrivește și funcționează cu orice tip de căști. Acesta poate amplifica sunetele cu mai mult de 100x și stetoscop digitaloferă o varietate de opțiuni de filtrare audio pentru a auzi mai bine murmurele inimii, bubuiturile diastolice, zgomotele pulmonare și așa mai departe. Stetoscopul digital poate fi conectat la ori dispozitiv digital pentru a afișa vizual forma de undă audio folosind o aplicație special concepută.

Tu știi Cât este glicemia normală?

În plus, aplicația iMurmur de la Thinklabs oferă o bibliotecă cu sunete ale activității cardiace înregistrate care pot fi folosite pentru a învăța ”muzica” inimii și poate compara mai multe înregistrări.

Dacă ești interesat de măsurarea glicemiei poti citi și despre Senzorul Dexcom G5. Prezentare detaliată în limba română

Un al treile model de stetoscop digital, asociat cu telefonul smartphone, este Eko, care aduce o nouă funcționalitate a dispozitivului medical cel mai frecvent utilizat. Este compatibil cu multe aplicații de sunet, are o amplificare audio de 40x, este capabil să întregistreze sunete cardiace, pulmonare și intestinale. Funcționează cu baterii reîncărcabilă cu o autonomie de nouă ore.

Vrei să renunți chiar azi la fumat? Iată trei aplicații mobile care te pot ajuta să faci asta.

Hei, domnule doctor, ce stetoscop digital alegi?