Senzor Dexcom G5. Prezentare detaliată în limba română

VIDEO. Avantaje și minusuri față de alți senzori de monitorizare continuă. Cu ce este mai bun un senzor Dexcom G5 față de varianta precedentă, Dexcom G4.

Cel mai nou senzor de monitorizare continuă a glicemiei a fost întors pe toate părțile. Într-o prezentare de 7 minute și jumătate, puteți afla tot ce este nou la produsul de vârf Dexcom, cum se pune în funcțiune și care sunt lucrurile de care trebuie să ținem cont înainte de a cumpăra un senzor Dexcom G5.

Poți citi și despre cele mai bune aplicații pentru diabet – Top 2015

Puteți urmări acest video cu un click pe fereastra YouTube de deasupra acestui text ori, dacă accesul la Internet este mai slab, costisitor sau pur și simplu rețineți informația mai ușor citind, găsiți transcrierea materialului mai jos. Mai întâi, avantaje și dezavantaje:

Avantajele unui senzor Dexcom G5

 • cea mai bună acurateţe
 • nu necesită încărcare
 • poţi da foarte uşor share, astfel încât ceilalţi să aibă acces la datele tale, lucru foarte util mai ales în cazul copiilor
 • alerte direct pe telefon
 • îţi poţi urmări tendinţele glicemiei (de creştere, scădere sau constanţa)
 • are o rază bună de acţiune, cea standard pentru Bluetooth (aproximativ 6 m)
 • este waterproof
 • poate fi purtat 7 zile, o perioada mult mai lungă decât celelate dispozitive de pe piaţă
 • cel mai mare avantaj este lipsa receptorului

Mai este un lucru pe care este bine să-l ştii: poţi să foloseşti vechiul dispozitiv G4, făcând un upgrade de soft care îţi va permite share-ul cu G5.

Senzor Dexcom G5

Știai că Diabetul de tip 2 va putea fi depistat, în salivă, cu ajutorul smartphone-ului

Dezavantajele unui senzor Dexcom G5

 • poate rata unele citiri din cauza erorilor de funcţionare ale Bluetooth-ului, ceea ce va conduce la lacune în graficele tale, care nu se vor completă ulterior
 • dacă ai pompă de insulină trebuie să porţi două dispozitive cu ţine, ceea ce poate fi neplăcut
 • nu există auto-inserţie
 • nu comunica cu pompa ta de insulină
 • pierzi unele aplicaţii (specialiştii lucrează la această problema şi promit să o rezolve în cursul anului 2016)
 • are durata de viaţă redusă la jumătate faţă de G4; dacă G4 ţinea 6 luni, G5 trebuie schimbat după 3 luni, probabil din cauza Bluetooth-ului
 • este mai mare decât G4

Citește și despre cele 8 descoperiri revoluționare pentru diabetici

Transcrierea materialului video

Bună prieteni, am aici noul senzor Dexcom G5, dispozitivul mobil de monitorizare a glicemiei. Este primul şi singurul dispozitiv mobil de monitorizare a glicemiei complet mobil. Marea diferenţă dintre Dexcom G5 şi modelul G4 este independenţa totală faţă de receptor. Era destul de complicat pentru mulţi dintre utilizatori să poarte la ei acel receptor mare. Noul G5 are totul încorporat, fiind conectat prin Bluetooth direct la smartphone. La o prima privire, G5 pare un pic mai robust decât G4. Este însă cam de aceeaşi dimensiune şi foloseşte, în mare, acelaşi set. Pus lângă G4, se vede că G5 este doar un pic mai înalt. Deşi are Bluetooth încorporat şi spaţiu suplimentar pentru baterie, un senzor Dexcom G5 ţine doar 3 luni.

Știi Cum ajută yoga pentru diabet?

G4 funcţiona astfel: trimitea semnalul către receptor, apoi receptorul îl trimitea mai departe smartphone-ului sau smartwatch-ului, care comunica prin Bluetooth cu receptorul şi apoi aplicaţia Follow dădea share informaţiilor. La G5 poţi elimina complet receptorul, sau dacă vrei să îl păstrezi poţi face asta. Transmiţătorul lui G5 trimite semnalul prin Bluetooth folosind tehnologia LI (low energy) către telefon sau receptor (poţi folosi fie unul, fie ambele), iar receptorul poate primi datele înaintea telefonului. În acest punct foloseai aplicaţia Share, dacă voiai să trimiţi datele şi altor oameni. Acum nu mai este nevoie, poţi şterge aplicaţia Share din telefon. În schimb, acum vei folosi nouă aplicaţie pentru mobil Dexcom G5, care se instalează uşor şi apoi se accesează cu contul Dexcom (username şi parolă).

Noutăți: Neuropatie diabetică prevenită cu ajutorul tehnologiei

Instalarea aplicaţiei presupune parcurgerea unui scurt ghid: mai întâi trebuie să fii de acord cu termenii şi condiţiile, eşti sfătuit că întotdeauna să consulţi glucometrul înainte de a începe o medicaţie anume, să ai grijă la medicamentele care îţi pot influenţă glicemia, să nu faci RMN-uri, înveţi să îţi setezi alerte (pentru glicemie scăzută, sub 70, şi crescută, peste 200) şi notificări, afli că dacă ai telefonul pe modul silenţios/do not disturb nu vei primi notificările. Pentru a pune în legătură transmițătorul cu telefonul trebuie să te asiguri că eşti conectat la Bluetooth, apoi să scanezi codul de bare pentru a realiza conexiunea între cele două. Ai la dispoziţie şi un mic material video care să te ajute, iar dacă vrei informaţii suplimentare le găseşti în secţiunea MyVideo a lui G4. Durează maxim 30 de minute să se realizeze conexiunea şi urmează apoi o calibrare ce durează în jur de două ore (tot atât cât dura şi la G4). Trebuie apoi să introduci de două ori nivelul glicemiei, pentru calibrare. Alte funcţii ale aplicaţiei: din Meniu poţi seta tot felul de alerte, din Settings poţi schimbă valorile maxime ale glicemiei şi poţi activă accesul la aplicaţiile de Health Care.

Idei culinare gratuite cu o Aplicație de rețete pentru diabetici

Am spus mai devreme că am dezinstalat aplicaţia Share. În partea dreapta sus a ecranului avem un Share icon care te va ajută să dai share informaţiilor. Îţi urcă datele într-un cloud şi fiecare follower va putea să-ţi acceseze setările glicemiei.
După 2 ore, senzorul este instalat şi calibrat şi avem câteva date în aplicaţie. După cum vezi, glicemia mea este un pic scăzută, este 74. Va trebui să calibrezi senzorul, la început la fiecare două ore şi apoi la fiecare 12 ore. Va trebui să apeşi icon-ul din stânga sus, apoi, în cadrul icon-ului de Activităţi poţi introduce câţi carbohidraţi ai consumat, insulină (pentru că dispozitivul nu este în legătură cu pompă ta de insulină), poţi să setezi exerciţii fizice, apoi scrii cum te simţi şi fixezi un timp pentru aceste activităţi. Toate acestea vor apărea pe graficul tău. Din păcate, nu poţi face modificări pe graficul tău până nu treci pe landscape. Dacă faci asta, însă, vei putea vedea când ai mâncat, când ai luat insulină, valorile glicemiei pe parcursul unei perioade de timp.

Despre Pacientul 2.0: Dispozitive și aplicatii pentru diabet

Sunt câteva probleme cu aplicaţia: nu face faţă pretenţiilor grafice ale smartphone-ului Iphone 6+ , aşa că se vede un pic blurat. De asemenea, vei pierde aplicaţia Apple Watch. Aplicaţia Health arată cam că atunci când foloseai aplicaţia Share: pagină este aglomerată, sunt o mulţime de cifre care sunt greu de urmărit şi care s-ar vedea mult mai bine în alte aplicaţii. De asemenea, delay-ul la sicronizare este de 3 ore, aşa că în primele 3 ore de la instalare nu vei vedea nimic în aplicaţie.

Puteți afla cum diabeticii își scriu singuri viitorul în sănătatea digitală.