Studiu: Parodontoza, provocata de un „atac” al sistemului imunitar

Sursa medicala: Science Translational Medicine. Medic citat: Niki Moutsopoulos, Institutul National de Sanatate

Parodontoza este o boala care afecteaza la nivel mondial peste 20% dintre adultii cu varsta cuprinsa intre 35 și 44 de ani, iar in cazul celor mai in varsta procentul este si mai mare.

Din păcate, odată declanșată, boala este foarte greu de tratat și deseori duce la pierderea dinților. Cauzele apariției acestei afecțiuni nu sunt însă foarte clar cunoscute, deși lipsa igienei orale este un factor important. Un studiu recent, realizat de Universitatea Pennsylvania din Philadelphia și Institutul Național de Sănătate, a descoperit o posibilă cauză a bolii. Astfel, parodontoza apare în urma unei reacții inflamatorii a celulelor sistemului imunitar, care distrug gingia și osul, ducând astfel la manifestările observate în formele severe ale bolii. Reacția exagerată a sistemului imunitar este declanșată de microbiomul existent în interiorul gurii.

În gură există bacterii benefice, dar și bacterii care pot face rău, iar acestea trebuie eliminate prin măsuri corecte de igienă: periaj, folosirea aței dentare, utilizarea apei de gură și, desigur, detartraj periodic la un cabinet stomatologic. Dacă bacteriile nu sunt îndepărate, ele se înmulțesc foarte mult și atacă gingia, provocând inflamație, sângerare, retracție gingivală, iar apoi distrugerea osului și căderea dinților.

„Știm de mulți ani că microbii provoacă inflamație și că îndepărtarea bacteriilor prin periaj poate controla inflamația, dar nu permanent. Prin urmare, trebuie să existe și alte cauze. Rezultatele noastre arată că celule ale sistemului imunitar pot declanșa de asemenea aceste procese inflamatorii”, a declarat coordonatorul studiului, dr. Niki Moutsopoulos.

Vezi și Tratament personalizat obținut prin analiza microbiomului din intestine

Studiul arată că „vinovatele” sunt celulele T helper 17 (Th17). Ele au fost descoperite într-un număr mai mare în gingiile persoanelor care sufereau de parodontoză decât la subiecții care aveau gingii sănătoase. De asemenea, cu cât numărul acestor celule este mai mare, cu atât este mai severă forma bolii. Prin urmare, gingiile sunt „atacate” de microbi, dar și de aceste celule ale sistemului imunitar, ceea ce explică de ce, în unele cazuri, măsurile de igienă orală nu sunt suficiente pentru a ține boala cub control.

Celulele Th17 sunt întâlnite în mod normal în așa numitele „zone barieră” – piele, gură, sistem digestiv – acolo unde microbii iau primul contact cu corpul nostru. Aceste celule ne protejează de anumite infecții fungice de la nivelul gurii, dar ele pot provoca și unele afecțiuni, cum sunt psoriazisul și colita. Prin urmare, este clar că Th17 au un dublu rol – ne protejează de anumite boli, dar pot provoca altele.

grafica parodontoza

Studiul realizat acum a demonstrat că acumularea acestor celule în gingiile afectate de parodontoză a fost determinată de prezența unui anumit microbiom. Experimentele realizate pe cobai au arătat de asemenea că prin anumite medicamente poate fi limitată creșterea numărului de celule Th17. Când au reușit acest lucru, cercetătorii au observat la cobai că gingiile și oasele au fost mai puțin afectate. Prin urmare, parodontoza poate fi controlată, iar simptomele ameliorate.

În cadrul studiului au fost monitorizați și 35 de voluntari, care aveau o mutație genetică  și nu aveau în organism celule Th17. Așa cum se așteptau, cercetătorii au observat că aceștia erau protejați de parodontoză, riscul de inflamație fiind mult mai mic în cazul lor.

Noul studiu ajută la o mai bună înțelegere a acestei boli, dar poate fi un important punct de plecare în găsirea unui tratament mai eficient pentru parodontoză. Concluzia studiului a fost publicată în octombrie 2018, în revisat Science Translational Medicine.

Sursa: MedicalXpress

Citește și Igiena orală a adulților, semnal de alarmă