Tratament personalizat obținut prin analiza microbiomului din intestine

Sursa medicala: Institutul Wyss, Universitatea Harvard. Medic citat: Donald Ingber, Universitatea Harvard

Cercetatorii de la Universitatea Harvard au reusit sa reproduca perfect activitatea florei intestinale, performanta care poate duce la obtinerea unui tratament personalizat.

În ultimii ani, oamenii de știință au înțeles că microbiomul din intestine, format din coloniile de microorganisme care ne ajută la digestie și ne formează sistemul imunitar, are un rol foarte important pentru sănătatea noastră. Din păcate, până acum era extrem de dificil de analizat acest microbiom. Singurele teste posibile erau cele făcute cu bacterii pe vase Petri, dar aceste dispozitive nu pot reproduce fidel condițiile existente în intestine.

Acum, cercetătorii de la Harvard au reușit acest lucru, folosind tehnologia „organe într-un cip”, adică un microprocesor care poate imita foarte bine activitatea unui organ (plămân, rinichi, intestine etc). În acest fel, experții pot înțelege mai bine cum funcționează intestinele și cum pot obține un tratament personalizat, pentru fiecare pacient în parte.

Cu ajutorul unui microprocesor, cercetătorii au reprodus condițiile din interiorul intestinului și au analizat activitatea bacteriilor, pentru a înțelege mai bine cum ar trebui să se comporte un microbiom sănătos. Acum ei pot să testeze tratamente și să observe cum pot unele bacterii din intestin să declanșeze anumite boli.

Performanța aparține cercetătorilor de la Institutul Wyss din cadrul Universității Harvard, care au realizat un microprocesor care imită perfect învelișul unui intestin uman, locul în care se dezvoltă flora bacteriană. Practic, acest cip a devenit un fel de vas Petri inteligent, unde bacteriile din flora intestinală sunt urmărite cum se dezvoltă, timp de cel puțin 5 zile, în condiții similare celor din interiorul unui intestin.

Te poate interesa și Teste gratuite pentru cancer colorectal

„Oferindu-ne acces direct la microbiom și la diferite țesuturi intestinale, noua metodă ne poate ajuta să descoperim anumiți microbi care provoacă boli și ne arată cum să prevenim aceste afecțiuni. Pentru că folosim celule și bacterii de la anumiți pacienți, tehnica poate fi folosită pentru a obține un tratament personalizat”, a declarat dr. Donald Ingber, de la Universitatea Harvard, coordonatorul studiului.

Microprocesorul are și senzori care monitorizează nivelul de oxigen și îi avertizează pe cercetători dacă acesta crește sau scade prea mult și riscă să distrugă cultura de bacterii. Cultivând tipuri diferite de microbiom și țesut intestinal de la un singur individ, cercetătorii pot observa anumite asocieri care provoacă intoleranță, sensibilitate sau boli la persoana respectivă.

Specialiștii cred că flora intestinală are un rol important inclusiv în declanșarea unor boli incurabile, cum sunt cancerul, sindromul de colon iritabil, boala autoimună, intoleranța la gluten sau chiar anumite afecțiuni psihice.

Sursa: Daily Mail

Citește și Sfaturi de dietă pentru un colon sănătos