O nouă tehnică de inginerie celulară pentru tratarea cancerului
Cercetătorii din cadrul ETH Zurich și Universității din Tokyo au dezvoltat o nouă posibilă metodă de inginerie celulară pentru tratarea cancerului
Echipa de specialiști a modificat prin tehnici inginerești celulele T sau limfocitele T astfel încât să recunoască și să distrugă celulele canceroase, pentru tratarea cancerului. Celulele T sunt o armă importantă a sistemului imunitar, ele detectează celulele corpului infectate cu un virus și dirijează distrugerea lor, îndepărtând eficient agentul patogen. Nu pot acționa la fel și asupra celulelor canceroase, deoarece nu le recunosc ca celule străine și nu le pot elimina astfel.
Modificarea celulelor sistemului imunitar astfel încât să recunoască celulele canceroase este o tehnică numită terapie CAR-T, terapie cu receptor de antigen chimeric, care deja a fost aprobată de către FDA (Agentia americana a produselor alimentare și a medicamentelor – Food and Drug Administration). Aceste celule T modificate în laborator au capacitatea de a combate tumorile, fiind modificate astfel încât să includă funcțiile necesare pentru inactivarea și uciderea celulelor canceroase, şi implicit tratarea cancerului.
Citeşte şi despre Tumori canceroase depistate oriunde în corp cu o analiză de sânge
Mai multe despre cum funcționează terapia CAR T, aici:
Reprogramarea celulelor sistemului imunitar în scop terapeutic este promițătoare deoarece acest mecanism ar puatea acționa pentru orice tip de cancer. Singura problemă este că modificarea celulelor imunitare poate duce la complicații, de la o simplă febră până la deces, ca rezultat a supraactivării sistemului imunitar, așa cum au arătat și cercetările clinice.
Celule T sintetice pentru tratarea cancerului
Tocmai din aceste considerente, în studiul recent, cercetătorii nu au editat celulele sistemului imunitar, ci au optat pentru modificarea celulelor non-imunitare, cărora le-au dat abilități de distrugere a celulelor canceroase ca ale celulelor din tehnica CAR-T.
Cercetătorii au dezvoltat astfel o tehnică similară dar cu alte tipuri de celule. Celulele T sintetice au cuprins o linie celulară comună de la celule renale umane embrionale (HEK-293T) și celule stem mezenchimale umane – ambele tipuri având în interior dezvoltați biosenzori de detectare a cancerului.
Biosenzorul are două părți: una iese din celulă ca o antenă și reprimă o cale de semnalizare endogenă iar cealaltă compusă din doi receptori care pot activa aceeași cale de semnalizare ce detectează proteine specifice pe suprafața altei celule. Când receptorul intră în contact cu o celulă canceroasă, interacțiunea duce la mutarea antenelor în spatele celulelor, astfel că nicio antenă nu mai este în imediata regiune de interferență dintre celulele T sintetice și celulele vizate.
După contactul cu celulele canceroase, o serie de reacții sunt dirijate, ducând la eliberarea de enzime de activare a unei substanţe active. Aceasta este transportată în apropierea celulelor unde este convertită în forma sa activă care distruge celulele canceroase.
Tehnica pare a fi eficientă și pentru a depista și distruge celulele metastazate chiar aflate într-un stadiu târziu, când alte tratamente nu sunt eficiente. Celulele artificiale operează independent de sistemul imunitar al organismului, permițându-i acestuia să-și continue funcționarea perfect normal, fără efecte adverse.
Tehnica a fost testată în laborator, dar autorii studiului menționează că urmează și studii pe cobai pentru a-i putea stabili eficiența la acest nivel. Tratamentul nu este încă suficient dezvoltat și dovedit sigur pentru aplicații umane, dar se fac cercetări și în acest sens.
Citeşte şi Dispozitiv pentru depistarea cancerului în doar 10 secunde
Surse: EHT Zurich, Futurism, Nature Chemical Biology, The Scientist