Stiri

Un nou test de sange descopera cancerul de prostata cu precizie de 99%

Noul sistem de diagnostic ar putea reduce necesitatea biopsiilor facute pentru a confirma cancerul de prostata.

Cercetătorii de la Universitatea Nottingham Trent au conceput un nou test de sânge care poate diagnostica, cu o acuratețe de 99%, cancerul de prostată și stadiul în care se află boala.

Experții au observat că, în cazul bolnavilor de cancer de prostată, apar schimbări la nivelul sistemului imunitar, iar aceste modificări pot fi descoperite și în sânge, mai exact la nivelul leucocitelor.

Analizând o simplă mostră de sânge, un algoritm poate pune diagnosticul de cancer de prostată și poate clasifica inclusiv stadiul bolii ca fiind de mare risc, intermediar sau de risc scăzut.

În prezent, testele de sânge recomandate ca screening pentru cancer de prostată caută să descopere un nivel ridicat de antigen specific pentru prostată (PSA). Dacă acest nivel este prea ridicat, pacientul trebuie să facă și o biopsie. 

Vezi și  Markeri tumorali. In ce conditii trebuie facute aceste analize

Din păcate însă, vechiul test PSA nu este foarte precis, pentru că unii pacienți au un nivel crescut de PSA deși nu au cancer, iar alții suferă de cancer, dar la ei nu apare un PSA crescut. În plus, biopsia ar putea să nu descopere din timp boala, dacă mostra este recoltată dintr-o parte a organului la care încă nu au ajuns celulele canceroase.

Related Post

Din această cauză, unii pacienți fac biopsii care nu sunt de fapt necesare, iar alții nu sunt diagnosticați la timp, deși sunt grav bolnavi. Noul test de sânge va rezolva această problemă și va fi recomandat bărbaților care au un nivel crescut de PSA, chiar dacă nu au simptome.

În acest fel, nu mai este necesară biopsia, pentru că testul poate descoperi prezența cancerului și stadiul bolii. În plus, cu ajutorul acestui test se vor face și reduceri importante de costuri, pentru că va fi limitat numărul biopsiilor.

În primele stadii ale bolii, cancerul de prostată nu are simptome și poate fi descoperit numai prin testele de screening. Ulterior, boala se poate manifesta prin prezența sângelui în urină, urinare dificilă, disfuncție erectilă și dureri de spate sau de șold.

Potrivit statisticilor, cancerul de prostată este a doua cauză de mortalitate în rândul bărbaților și al patrulea cel mai frecvent tip de cancer la nivel mondial. În anul 2018 au fost diagnosticați cu cancer de prostată 1,3 milioane de bărbați.

Sursa: Universitatea Nottingham Trent

Citește și Tratament alternativ pentru cancer de prostata, cu ultrasunete

Articole recente

Bayer România redirecționează 26.000 de euro către Dăruiește Viață, pentru construcția campusului medical Marie Curie

București, 16 mai - Bayer România s-a alăturat Asociației Dăruiește Viață pentru continuarea inițiativei #NoiFacemUnSpital,…

17 mai 2024

Educația despre astm responsabilizează!

Astmul este una dintre cel mai frecvente boli cronice și afectează peste 315 de milioane…

9 mai 2024

Nicio femeie fără ajutor în fața cancerului ovarian!

Cancerul ovarian este cel mai letal dintre cancerele feminine. Ratele de supraviețuire sunt scăzute, incidența…

9 mai 2024

DEXCOM ONE+, UN MANAGEMENT MAI INTELIGENT, MAI UȘOR ȘI MAI EFICIENT AL DIABETULUI

Dexcom ONE+ este disponibil în România, ceea ce înseamnă că persoanele cu diabet zaharat de…

8 mai 2024

Bepanthen® Tattoo protejează povestea scrisă pe pielea ta

București, 17 aprilie - Pregătește-te să experimentezi cea mai recentă inovație de la Bayer, în…

18 aprilie 2024

Patru ani și 200 de zboruri medicale cu Asociația Blondie

Transporturile aeriene către spitale din alte țări au devenit o necesitate pentru mulți pacienți români…

9 aprilie 2024