Tratament alternativ pentru cancer de prostata, cu ultrasunete

Medic citat: Steven Raman, Universitatea California, Los Angeles

O noua metoda revolutionara, non-invaziva, poate deveni un tratament alternativ la clasica operatie pentru cancer de prostata.

În cadrul unui studiu clinic la care au luat parte 115 bărbați diagnosticați cu cancer de prostată, medicii au folosit o metodă revoluționară de tratament, ca alternativă la chirurgia clasică. Ei au distrus tumorile canceroase cu ajutorul unui mic dispozitiv introdus prin uretră, sub ghidaj RMN. În momentul în care dispozitivul a ajuns la prostată, medicii au administrat emisii intense, localizate, de ultrasunete, pentru a încălzi și distruge tumorile de la nivelul prostatei.

Dispozitivul are mai multe elemente care sunt controlate automat de un algoritm care poate ajusta singur forma, direcția și intensitatea undelor. Întreaga procedură are loc într-un scaner RMN, astfel încât medicii pot urmări totul pe un monitor și pot face rapid modificările necesare. Intervenția durează aproximativ 50 de minute.

După un an de la această intervenție, la 65% dintre pacienții tratați nu mai existau deloc semne de cancer, iar la 80% s-a observat o ameliorare importantă. De asemenea, la cei mai mulți subiecți a fost evidentă și o scădere cu aproape 95% a nivelului PSA – marker tumoral specific pentru cancer de prostată. Nu au apărut complicații, iar efectele secundare sunt minime, aspect foarte important, având în vedere că tratamentul clasic anticancer (care include operație și radioterapie) duce de multe ori la impotență și la incontinență urinară.

Vezi și Markeri tumorali. In ce conditii trebuie facute aceste analize

Medicul Steven Raman, profesor de urologie și radiologie la Universitatea California din Los Angeles, unul dintre autorii studiului, a declarat că noul tratament este o procedură blândă pentru pacient, care presupune un timp de recuperare foarte mic: „Am observat rezultate bune la pacienți, cu o reducere a volumului prostatei de până la 90%, foarte puține cazuri de impotență și niciun caz de incontinență”.

Noua procedură se numește TULSA-Pro (transurethral ultrasound ablation) și a fost aprobată pentru utilizare în Europa. Rezultatele studiului au fost prezentate la întrunirea anuală a Societății Radiologice din America de Nord. Această tehnică minim-invazivă ar putea fi folosită inclusiv pentru a trata hipertrofia benignă de prostată.

Cancerul de prostată este a doua formă de cancer ca mortalitate în rândul bărbaților, după cancerul pulmonar. De cele mai multe ori, boala nu prezintă simptome în stadiile incipiente, de aceea investigațiile de prevenție sunt foarte importante. Acestea includ analiza de sânge PSA (antigen specific prostatei), examen rectal, ecografie transrectală, imagistică prin rezonanță magnetică endorectală, tomografie computerizată și biopsie. 

Printre semnele care pot indica un cancer de prostată (dar care pot fi determinate și de afecțiuni benigne ale prostatei) se numără:

  • Urinări frecvente, întrerupte, însoțite de dureri sau arsuri
  • Sânge în urină, incontinență urinară
  • Sânge în lichidul seminal
  • Disfuncții erectile și ejaculare dureroasă
  • Edem la nivelul picioarelor sau a zonei pelvine
  • Durere sau amorțeală la nivelul șoldurilor sau picioarelor.

Sursa: The Independent

Citește și Descoperirea care poate duce la obtinerea unui tratament universal anticancer