Markeri tumorali. In ce conditii trebuie facute aceste analize

In lista de analize a clinicilor regăsim si markeri tumorali, iar aceste teste sunt recomandate de unii medici ca forma de screening pentru anumite tipuri de cancer. Cat de precise sunt insa aceste analize si in ce conditii trebuie facute?

Prin analizele de markeri tumori sunt identificate proteine secretate în organism de tumori canceroase sau care se regăsesc într-o cantitate mai mare în aceste tumori. Acești markeri specifici pot fi identificați în sânge, urină sau în alte fluide corporale, la pacienții care au cancer. Însă un nivel mai crescut de markeri tumorali poate fi observat și la persoane care nu au cancer, ci suferă de o inflamație sau de tumori benigne. De aceea, la ora actuală foarte puțini medici mai recomandă aceste analize pentru diagnosticul de cancer.

Când sunt recomandate analizele de markeri tumorali

Aceste teste sunt făcute de obicei la recomandarea medicului oncolog și sunt prescrise pentru pacienții care au fost deja diagnosticați cu anumite tipuri de cancer. Prin urmare, nu se face pentru screening sau la solicitatea pacientului.

Există două tipuri principale de markeri tumorali: markeri umorali și markeri celulari.

Markerii umorali se regăsesc în sânge sau în alte fluide corporale ale pacienților cu cancer și pot oferi medicului informații importante despre:

  • Evoluția bolii
  • Riscul de recidivă al cancerului sau resturi de celule tumorale rămane după tratament
  • Modul în care organismul reacționează la tratamentul pentru cancer
  • Eficiența tratamentului pe care îl urmează pacientul.

Este adevărat că un nivel crescut de markeri tumorali în sânge poate sugera prezența unui cancer, dar diagnosticul de cancer nu poate fi pus doar pe baza acestui test. Asta pentru că un nivel crescut de markeri poate fi întâlnit și în cazul unei inflamații sau tumori necanceroase. De asemenea, nu toate tipurile de cancer produc un nivel ridicat de markeri tumorali în sânge. Prin urmare, un pacient poate avea cancer, dar markerii tumorali să fie în limite normale.

De aceea, medicul trebuie să recomande întotdeauna, pe lângă markeri tumorali, și alte analize specifice pentru a pune un diagnostic sigur de cancer. De obicei, markerii tumorali sunt asociați cu investigații imagistice și cu biopsia, atunci când există o suspiciune de cancer.

Vezi și Metoda revolutionara care pune un diagnostic de cancer in doar 10 minute

În cazul bolnavilor de cancer, medicul oncolog va verifica regulat nivelul de markeri, ca să vadă cât de eficient este tratamentul prescris. Dacă nivelul acestor markeri începe să scadă, înseamnă că terapia este cea potrivită, iar dacă nivelul de markeri crește, atunci ar trebui schimbat tratamentul. Cele mai folosite teste de markeri umorali sunt cele pentru cancer de tiroidă, cancer ovarian și leucemie.

Markerii tumorali celulari se regăsesc chiar în țesutul tumorii și pot fi analizați doar în urma unei biopsii. Aceștia sunt folosiți pentru:

  • Diagnosticul de cancer
  • Stabilirea stadiului bolii
  • Alegerea tratamentului potrivit
  • Estimarea evoluției bolii.

Tot prin acești markeri, medicul își poate da seama dacă celulele canceroase s-au extins în organism și care sunt șansele de supraviețuire și vindecare ale bolnavului. Sunt foarte importanți și pentru stabilirea unei terapii personalizate. Cei mai folosiți markeri celulari sunt cei pentru cancerul de sân (receptorii de estrogen și de progesteron) și cel pentru depistarea mutației genetice EGFR, în cazul cancerului pulmonar.

Pentru că markerii tumorali sunt folosiți în special pentru a monitoriza evoluția bolii, medicul va recomanda mai multe analize, la diferire intervale de timp. Acestea sunt „măsurători în serie”, extrem de utile pentru succesul tratamentului.

Markerii tumorali nu sunt recomandați pentru screening

Deși la început cercetătorii au sperat că aceste analize pot fi folosite pentru a pune un diagnostic timpuriu de cancer, înainte de apariția simptomelor, în prezent știm că nu este o metodă foarte exactă. Niciun marker tumoral nu este suficient de specific și de sensibil pentru a fi folosit în scop de diagnostic.

Spre exemplu, markerul PSA, folosit pentru cancerul de prostată, era recomandat până de curând ca test de screening. Însă medicii au observat că un nivel crescut al PSA poate apărea în cazul de cancer de prostată, dar și din cauza unor afecțiuni benigne ale acestui organ. De aceea, acest test nu mai este recomandat acum ca metodă de diagnostic, pentru că dă prea multe rezultate fals pozitive. PSA este însă un marker foarte bun pentru a monitoriza starea pacienților care au avut cancer de prostată și care sunt sub tratament.

Din fericire, medicina progresează rapid și apar deja evoluții importante, care vor ajuta la obținerea unor markeri tumorali mult mai preciși. Biopsia lichidă este un pas important în acest sens, pentru că poate studia fragmente minuscule de ADN tumoral care apar în sânge sau în urină. Singura biopsie lichidă aprobată până acum de FDA este testul pentru mutația EGFR, recomandat pacienților cu cancer pulmonar. Este posibil ca în curând teste la fel de eficiente să poată fi concepute și pentru alte tipuri de cancer.

Până atunci însă, actualii markeri tumorali trebuie testați numai la recomandarea medicului oncolog și doar pentru monitorizarea pacienților cu cancer, nu ca formă de screening.

Sursa: Cancer.gov

Citește și Alternativa la biopsie: un aparat extrage celule canceroase din sange