Alternativa la biopsie: un aparat extrage celule canceroase din sange

Sursa medicala: Universitatea din Michigan. Medic citat: Daniel Hayes, Universitatea din Michigan

Un dispozitiv inedit, aflat deocamdata in stadiul de prototip, poate identifica si extrage celule canceroase ale ficatului din sangele pacientului. In acest fel, nu mai este nevoie de biopsie.

Aparatul, care a fost testat cu succes pe animale, a fost conceput de ingineri de la Universitatea din Michigan. Dacă va primi aprobare pentru a fi folosi pe pacienți, dispozitivul îi va ajuta pe medici să diagnosticheze mai rapid și să trateze mai eficient cancerul de ficat.

„Nimeni nu vrea să suporte o biposie. Pacienții pot scăpa de această problemă dacă vom putea identifica și analiza celule canceroase din sânge, în loc de biopsie. Astfel vom afla informații despre biologia unei tumori și putem personaliza tratamentul”, a explicat Daniel Hayes, profesor la Universitatea din Michigan.

Tumorile pot elibera în fluxul sanguin până la 1.000 de celule canceroase pe minut. Metodele folosite până acum pentru analizarea celulelor canceroase din sânge nu erau foarte eficiente, pentru că se bazau pe recoltarea de sânge. Chiar și la unii pacienți cu stadiu avansat de cancer, există riscul ca o mostră de sânge să nu conțină celule canceroase.

Vezi și Un dispozitiv portabil poate diagnostica rapid cancerul și atacul de cord

Noul aparat funcționează însă diferit. Timp de mai multe ore, el caută și extrage în mod continuu celule canceroase direct din vena pacientului. În acest fel, poate analiza un volum foarte mare de sânge, fără ca acest sânge să fie recoltat. Diferența este uriașă. Este ca și cum ai compara o cameră video de supraveghere care filmează continuu cu o cameră care face doar câte o poză o dată la câteva minute. Este posibil ca în intervalul în care această cameră nu fotografiază zona supravegheată, un hoț să intre și apoi să fugă fără să fie detectat, precizează Sunitha Nagrath, inginer chimist, care a coordonat realizarea aparatului.

În plus, dispozitivul este mult mai eficient decât o biopsie clasică. Asta deoarece celulele canceroase prezente în sânge pot determina apariția unor tumori satelit, numite metastaze. Ele sunt mult mai periculoase decât tumoarea inițială, iar pacientul face complicații și moare din cauza acestor metastaze.

Aparatul este foarte mic, portabil, astfel încât poate fi purtat la încheietura mâinii și conectat la o venă din braț. Dispozitivul măsoară doar 5 x 7 x 2,5 cm, este perfect steril și dotat cu un sistem care previne coagularea sângelui, cu ajutorul heparinei. Ingeniosul aparat poate extrage până la 80% din celulele canceroase prezente din sânge.

Noua metodă a fost testată cu succes la spitalul veterinar al centrului medical Flint Animal Cancer Center, din cadrul Universității Colorado. Testele pe voluntari umani ar putea începe peste aproximativ 3 – 5 ani, spune Hayes. Analizând celulele canceroase astfel extrase, medicii pot afla dacă ele vor răspunde la un anumit tratament oncologic. Astfel, terapia va fi personalizată și mult mai eficientă.

Sursa: MedicalXpress

Citește și Test de respiratie care depisteaza cancerul