O femeie din Statele Unite, diagnosticată cu cancer mamar în ultimul stadiu, s-a vindecat de boală în urma unui tratament revoluționar, administrat în premieră.
Pacienta, care se afla în stare critică, fiind diagnosticată cu metastaze la mai multe organe în urma cancerului mamar, nu mai putea fi ajutată prin tratamentul clasic, cu chimioterapie.
Cercetătorii de la National Cancer Institute din Maryland i-au salvat însă viața prin administrarea unei terapii experimentale, care a ajutat sistemul imunitar al femeii să învingă boala.
Imunoterapia, tratamentul folosit în cazul acestei paciente, s-a dovedit a fi eficientă în cazul unor pacienți care suferă de cancer de col, cancer pulmonar, leucemie sau melanoma. În caz de cancer mamar însă, până acum nu fusese dovedită eficiența imunoterapiei.
Vezi și Un test de sânge depistează cancerul de sân înainte de apariția tumorilor
Tratamentul a presupus folosirea unei metode similare imunoterapiei aplicate în caz de melanom. Astfel, medicii au prevelat de la pacientă celule T (ale sistemului imunitar), le-au cultivat în laborator și le-au programat să recunoască și să distrugă tumori canceroase care au anumite mutații specifice, iar la final le-au injectat înapoi în corpul bolnavei.
Imunoterapia este personalizată, fiind eficientă doar pentru un anumit pacient și în cazul unui anumit tip de cancer. Asta deoarece medicii au folosite celule dintr-o tumoare a pacientei, identificând astfel mutațiile specifice apărute. Informația preluată de la celulele tumorale a fost folosită pentru a programa celulele T ale pacientei să atace și să distrugă numai tumorile cu respectiva mutație.
Te poate interesa și Un vaccin împotriva cancerului a intrat în prima fază de testare clinică
În urma tratamentului, pacienta care avea cancer mamar s-a vindecat, fiind în remisie completă de peste 2 ani. Performanța medicilor este uriașă, pentru că ne ajută să înțelegem mai bine modul în care sistemul nostru imunitar fi ajutat să lupte eficient cu o boală gravă precum cancerul, unde principala problemă este că tumorile maligne „se ascund” de limfocite, astfel încât nu sunt detectate și eliminate, ajungând să se înmulțească necontrolat.
Alan Melcher, cercetător la Institute of Cancer Research, precizează că această terapie nu ar fi fost eficientă la orice persoană, dar studiile trebuie continuate. Avem o dovadă în plus că și unele forme foarte agresive de cancer pot fi tratate și vindecate, dacă ajutăm sistemul imunitar să recunoască tumorile maligne.
Concluzia studiului a fost publicată în revista Nature Medicine.
Sursa: The Independent
Citește și Imunoterapia – o nouă eră în tratamentul cancerului