Metoda revolutionara care pune un diagnostic de cancer in doar 10 minute

Sursa medicala: Nature. Expert citat: Matt Trau, Universitatea din Brisbane

Cercetatorii de la Universitatea din Brisbane au conceput o metoda simpla, rapida si precisa, prin care pot pune un diagnostic de cancer.

Noua tehnologie permite punerea unui diagnostic în doar 10 minute și poate fi aplicată pentru orice tip de cancer, fiind practic un marker universal pentru cancer. În plus, este foarte ieftină și pentru diagnostic poate analiză celule din sânge sau recoltate în urma unei biopsii. Iată cum funcționează:

Celulele canceroase se divid mult mai repede decât cele normale, de aceea aceste celule cu mutații genetice se răspândesc prin corp prin intermediul sângelui. Astfel, cercetătorii trebuie să găsească metode prin care să deosebească structurile specifice unui ADN cu mutații de un ADN sănătos. Dar, pentru că există foarte multe tipuri de cancer, până acum era foarte greu să se găsească un element comun tuturor formelor bolii, astfel încât tumorile canceroase să fie identificate rapid.

Cercetătorii de la Universitatea din Brisbane au observat însă că există o „semnătură comună” a tuturor formelor de cancer: metilarea, adică prezența unor conglomerate de methyl în interiorul acestor celule bolnave. Puse într-o anumită soluție, conglomeratele de methyl din fragmentele de ADN canceros le transformă în nanostructuri tridimensionale care sunt foarte atrase de particule de aur.

Aceste particule de aur își schimbă culoarea dacă sunt atașate de nanostructurile canceroase. Astfel, acestea devin imediat vizibile, cu ochiul liber. Apa în care sunt scufundate particulele devine roșie dacă este prezent ADN canceros, sau albastră dacă există doar ADN sănătos.

Vezi și Test de respiratie care depisteaza cancerul

Până acum cercetătorii au aplicat noua metodă de diagnostic de cancer pe 200 de mostre de celule umane, iar acuratețea testului este de aproximativ 90%.

„Nu știu dacă putem vorbi de Sfântul Graal al diagnosticului de cancer, dar putem spune că este un marker universal, o metodă accesibilă și ieftină, care nu necesită echipamente de laborator complicate, precum secvențierea ADN”, a explicat Matt Trau, unul dintre cercetătorii care lucrează la acest proiect.

Cercetarea a fost publicată în revista de specialitate Nature.

Sursa: Phys.org

Citește și Alternativa la biopsie: un aparat extrage celule canceroase din sange